Згущене молоко в мультиварці: три рецепти — три смаки

4 хв на прочитання9 годин тому
Фото з відкритих джерел

Мінімум часу та продуктів — і смакота у вас на столі.

Нема потреби доводити переваги домашньої згущенки перед магазинною. Але в цієї молочної смакоти є один недолік: її приготування на газовій плиті вимагає в середньому двох годин (а часом і більше) пильної уваги кухаря. Чого не скажеш про згущене молоко, зроблене в мультиварці. Мінімум часу і продуктів — і смакота у вас на столі. Наймолодші ласуни будуть в захваті, та й дорослі не стримаються від спокуси зачерпнути кілька ложок.

Є кілька обов’язкових умов приготування згущеного молока в мультиварці. Щоби згущенка мала справжній вершковий смак, сухе молоко потрібно брати тільки натуральне, а не замінник. Підійдуть також сухі вершки чи дитяча молочна суміш. Аби згущене молоко не збігало, обирайте низькотемпературні програми мультиварки — у кожної марки вони свої.

Класичне згущене молоко в мультиварці

Фото: Максим Нікітін

Інгредієнти:

молоко — 250 мл;

цукор — 250 г;

сухе молоко — 250 г.

Приготування.

В окрему простору посудину висипати цукор, перемішати його з сухим молоком і поступово, поміщуючи, влити склянку молока. Все це ретельно збити віничком або в блендері. Коли цукор у молоці повністю розчиниться, збиту суміш перелити в чашу мультиварки, обрати режим «тушкування», час 60 хвилин, увімкнути.

Через 15 хвилин молоко почне закипати - цей момент не можна проґавити. Необхідно відкрити кришку й перемішати його. У процесі приготування треба буде помішувати згущене молоко ще кілька разів.

Після сигналу про закінчення приготування консистенція згущенки буде рідкуватою. Її потрібно залишити до повного охолодження в каструлі з відкритою кришкою. Потім перелити в скляну баночку і щільно закрити кришкою. Коли зовсім вистигне, ще раз добре перемішати й поставити згущене молоко в холодильник на 1 годину. Консистенція буде саме такою, як у магазинного.

Карамельне згущене молоко в мультиварці

Фото: Максим Нікітін

Інгредієнти:

свіже коров’яче молоко найвищої жирності (найкраще домашнє) — 2 склянки;

цукор — 2 склянки;

сухе молоко — 2 склянки;

ванільний цукор — 1 ч. ложка.

Приготування.

В окремій каструлі змішати сухе молоко з цукром. Вливати тонкою цівкою молоко, постійно помішуючи віничком, поки цукор і грудочки повністю не розчиняться в молоці.

Перелити суміш у чашу мультиварки, обрати режим «суп» на 10 хвилин. Коли молоко почне закипати, кілька разів перемішати. Після сигналу про завершення молоко ще раз добре вимішати та знову ввімкнути мультиварку в режим «тушкування» на 20 хвилин.

Коли суміш почне загусати, перемішати кілька разів. Залишити гаряче молоко на 20 хв для вистигання, а тоді збити його в блендері потягом 5 хвилин.

Коли згущене молоко загусне, перелити його в банку й залишити до повного охолодження.

Якщо охолодити домашнє згущене молоко в холодильнику, воно стане ще густішим.

Шоколадне згущене молоко в мультиварці

Фото: Максим Нікітін

Інгредієнти:

домашнє молоко (найжирніше) – 1 л;

цукор – 0,5 кг;

вода – 75 мл;

какао-порошок – 1 ст. ложка.

Приготування.

У каструлі змішати цукор і воду. Увімкнути режим «суп» на 10 хвилин. Постійно помішуючи мультиложкою, приготувати цукровий сироп. Після закипання поварити його ще 2 хвилини, щоб цукор повністю розчинився, а сироп загус. Після цього мультиварку вимкнути.

Тоненькою цівкою і постійно помішуючи, влити у сироп молоко. Підсипати через дрібне сито какао та вимішати суміш до однорідності.

Знову ввімкнути мультиварку, обрати режим «тушкування» і час 30 хвилин.

Після сигналу про завершення приготування шоколадну згущенку добре вимішати і залишити вистигати. Перекласти в скляну банку, зберігати в холодильнику.

Таку згущенку можна використовувати як крем для торта.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: