Догори
Дати відгук

Зелений Шен і чорний Шу пуер: питання смаку

Пуери здатні настільки різнитися, що їх часом важко зарахувати до однієї чайної сім'ї. Ось чому так приємно дізнатися ближче ноти зеленого класичного Шена і молодого п'янкого Шу. Які саме - розповідають чайні експерти інтернет-магазину New Tea.

3 хв на прочитання28 Травня 2025, 13:25
Зелений Шен і чорний Шу пуер: питання смаку Зелений Шен і чорний Шу пуер: питання смаку
Поділитись:

Знайомлячись із пуерами, з якого з них почати? Важливо зрозуміти, чого очікувати від напою, адже пуер - чай багатогранний і багатоголосий. Трохи більше про те, чим зелений Пу Ер відрізняється від чорного, і чому всіх зводить з розуму Шу пуер - вже в нашій статті.

Зелений і чорний пуер: у чому різниця

На перший погляд, різниця між Шен пуером і Шу пуером - у кольорі настою:

  • Шен пуер змінює відтінок від золотисто-жовтого до темно-бурштинового, залежно від витримки;
  • Шу Пу Ер - це завжди відтінок таємничої лісової темряви і шоколадної загадковості.

Ця різниця створюється за рахунок відмінностей в обробці чайного листа під час виробництва:

  • Шен залишається практично недоторканим, щоб при мінімальному обсмажуванні збереглися корисні бактерії. Вони й допомагатимуть чаю дозрівати надалі.
  • Шу після обсмажування піддається вологому скирдуванню. Цей процес триває 45 днів в особливих умовах, і дає змогу максимально наблизити недавно зібраний чай до смаку витриманого Шен пуеру.

Так і виходять два різних види пуеру: дуже близькі за характером і максимально різні за зовнішністю.

Смак і властивості витриманого Шен пуеру

Хоча чай пуер Шен здається недосяжним і надмірно дорогим, у спеціалізованих чайних магазинах цілком можна відшукати доступних і оригінальних представників цього зілля. А з огляду на те, як Шен пуер змінюється з роками, оцінити його красу можливо на кожному етапі: і через рік витримки, і через 3, 5, 7, 10 років.

Що ви точно відзначите в цьому прекрасному напої:

  • аромат квітів і сухофруктів;
  • смак з горіховими, медовими, мінеральними нюансами;
  • тривалий солодкий післясмак, м'якість і нуль гіркоти.

Шен пуер містить помірну кількість кофеїну і безліч корисних речовин: поліфенолів, вітамінів і мінералів. Це прекрасний вибір не тільки для піднесеного настрою, а й для підтримки імунітету, нервової системи та краси.

Смак і властивості п'янкого Шу пуеру

Чай Шу пуер може похвалитися густішою консистенцією і мінливим смаком, що залежить від свіжості та якості заварки. Так, старий і низькоякісний чай може віддавати рибним запахом і бути занадто терпким.

А ось оригінальний Шу пуер купити неодмінно варто, щоб оцінити:

  • тонку гіркуватість і приємну терпкість;
  • деревно-мінеральний смак з нотами горіхів і сухофруктів;
  • землисто-копчений аромат;
  • запам'ятовується солодкуватий післясмак з відтінками шоколаду, який триває дуже довго.

Це кавовий напій, що бадьорить, природний енергетик, який краще вживати в першій половині дня. Дубильні речовини в складі позитивно впливають на серце і судини, на ШКТ і стан шкіри. Це чай, що викликає так зване «чайне сп'яніння»: безпечний стан концентрації, впевненості та спокою. І це ще одна причина полюбити пуер Шу.

А на якому чаї з Піднебесної зупинитеся ви?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.