Зелений Шен і чорний Шу пуер: питання смаку
Пуери здатні настільки різнитися, що їх часом важко зарахувати до однієї чайної сім'ї. Ось чому так приємно дізнатися ближче ноти зеленого класичного Шена і молодого п'янкого Шу. Які саме - розповідають чайні експерти інтернет-магазину New Tea.

Знайомлячись із пуерами, з якого з них почати? Важливо зрозуміти, чого очікувати від напою, адже пуер - чай багатогранний і багатоголосий. Трохи більше про те, чим зелений Пу Ер відрізняється від чорного, і чому всіх зводить з розуму Шу пуер - вже в нашій статті.
Зелений і чорний пуер: у чому різниця
На перший погляд, різниця між Шен пуером і Шу пуером - у кольорі настою:
- Шен пуер змінює відтінок від золотисто-жовтого до темно-бурштинового, залежно від витримки;
- Шу Пу Ер - це завжди відтінок таємничої лісової темряви і шоколадної загадковості.
Ця різниця створюється за рахунок відмінностей в обробці чайного листа під час виробництва:
- Шен залишається практично недоторканим, щоб при мінімальному обсмажуванні збереглися корисні бактерії. Вони й допомагатимуть чаю дозрівати надалі.
- Шу після обсмажування піддається вологому скирдуванню. Цей процес триває 45 днів в особливих умовах, і дає змогу максимально наблизити недавно зібраний чай до смаку витриманого Шен пуеру.
Так і виходять два різних види пуеру: дуже близькі за характером і максимально різні за зовнішністю.
Смак і властивості витриманого Шен пуеру
Хоча чай пуер Шен здається недосяжним і надмірно дорогим, у спеціалізованих чайних магазинах цілком можна відшукати доступних і оригінальних представників цього зілля. А з огляду на те, як Шен пуер змінюється з роками, оцінити його красу можливо на кожному етапі: і через рік витримки, і через 3, 5, 7, 10 років.
Що ви точно відзначите в цьому прекрасному напої:
- аромат квітів і сухофруктів;
- смак з горіховими, медовими, мінеральними нюансами;
- тривалий солодкий післясмак, м'якість і нуль гіркоти.
Шен пуер містить помірну кількість кофеїну і безліч корисних речовин: поліфенолів, вітамінів і мінералів. Це прекрасний вибір не тільки для піднесеного настрою, а й для підтримки імунітету, нервової системи та краси.
Смак і властивості п'янкого Шу пуеру
Чай Шу пуер може похвалитися густішою консистенцією і мінливим смаком, що залежить від свіжості та якості заварки. Так, старий і низькоякісний чай може віддавати рибним запахом і бути занадто терпким.
А ось оригінальний Шу пуер купити неодмінно варто, щоб оцінити:
- тонку гіркуватість і приємну терпкість;
- деревно-мінеральний смак з нотами горіхів і сухофруктів;
- землисто-копчений аромат;
- запам'ятовується солодкуватий післясмак з відтінками шоколаду, який триває дуже довго.
Це кавовий напій, що бадьорить, природний енергетик, який краще вживати в першій половині дня. Дубильні речовини в складі позитивно впливають на серце і судини, на ШКТ і стан шкіри. Це чай, що викликає так зване «чайне сп'яніння»: безпечний стан концентрації, впевненості та спокою. І це ще одна причина полюбити пуер Шу.
А на якому чаї з Піднебесної зупинитеся ви?







