Здорова печінка - це основа довголіття: дієтологиня далла прості поради на кожен день
Без печінки ми не можемо обійтися, бо на ній "зав'язані" всі біохімічні процеси в організмі
У кожного з нас є печінка. Найбільший і супер важливий орган, без якого жити ми не можемо, зауважила відомий дієтолог, лікар-терапевт Оксана Скиталінська. Інколи можна почути, як хтось каже "щось мене болить печінка". То знайте, що печінка боліти не може, бо не має нервових закінчень.
Без печінки ми не можемо обійтися, бо на ній "зав'язані" всі біохімічні процеси в організмі, вона основна "лабораторія", яка перетворює речовини, що потрапляють з їжею, в інші речовини, які або видаляються з організму, або йдуть на його потреби, тобто те, що ми називаємо обміном речовин.
Саме печінка забезпечує підтримання сталості глюкози, жирних кислот, амінокислот,гормонів, антиоксидантів та багатьох інших речовин, які потрібні для роботи кожної клітини тіла. А ще печінка детоксикує все шкідливе і токсичне.
Печінка може відновлюватися.
Чому вони такі небезпечні?
- Бо, якщо їх не лікувати, закінчуються або цирозом печінки, або раком печінки, без варіантів.
- Тому періодично потрібно здавати не лише загальний аналіз крові, але і кров на вірусні гепатити.
- Мити ретельно руки, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар'єрну контрацепцію.
- Вакцинуватися.
- Та лікуватися, не ігнорувати, коли виявили гепатит, щоб врятувати життя.
ЩО ЛЮБИТЬ НАША ПЕЧІНКА
Нашій печінці потрібен якісний "будівельний матеріал", щоб вона могла виробляти різноманітні ферменти та різні білки, щоб повноцінно виконувала функцію детоксикації та підтримувала нормальний обмін речовин, щоб захищала від атеросклерозу та багатьох інших хвороб.
Цим будівельним матеріалом є БІЛОК. Дефіцит білка чи неповноцінний білок (коли є не збалансований склад амінокислот) сприяє накопиченню жиру в клітинах печінки (жирова дистрофія), атрофії клітин печінки, руйнуванням мітохондрій (виробляють енергію у клітинах). Дефіцит білка сповільнює утворенню жовчі, сприяє збільшенню синтезу холестерину та густоти жовчі, що підвищує ризик утворення каміння в жовчному міхурі.
Тому важливе правило: кожний прийом їжі доповнюйте білковою стравою (яйця, риба, нежирне м'ясо, морепродукти, сир, бобові, гриби).
Нашій печінці для повноцінної детоксикації потрібні вуглеводи. Але увага- повільні вуглеводи, тобто рослинні продукти, багаті клітковиною-овочі, зелені листя, ягоди, гриби, каші, в яких багато клітковини.
А от прості, або швидкі вуглеводи, такі, як цукор, фруктоза гальмують детоксикацію.
Тому в якості десерта вибирайте фрукти, ягоди, і намагайтеся не зловживати солодощами, а ще краще - зведіть їх до мінімуму.
Жири також потрібні печінці. Якщо Вам часом хтось підказав "дієту", де немає жиру, то це погано: тим самим різко знижуєте рівень потужного антиоксиданта -- цитохрома Р450 та активність ферментів детоксикації. Не зловживайте рослинними оліями та жирами "без холестерину" - надмір рідких ненасичених жирів робить мембрани клітин легкопроникними для вірусів. А от шматочок свіжого, добре промороженого сала, має протилежний ефект. А яйце, зварене намʼяко, з рідким жовтком - це просто ліки, їжте яйця!:)
Печінці необхідні рослинні антиоксиданти - ягоди чорниці, чорної смородини, малини, цибулі, часнику, а також чашка зеленого чаю, морська капуста, фрукти та овочі.
Особливо цінні хрестоцвіті (всі сорти капусти, рукола, редька, редиска, листя гірчиці, ростки броколі).
А також сирий та варений буряк. Сирий багатий бетаїном і сприяє утворенню синтезу азоту, який нормалізує тиск крові в судинах, а варений буряк багатий пектином, який зв'язує та виводить токсини з кишечника.
Печінка не любить хаосу, в першу чергу, в часі прийому їжі. Тому режим харчування має значення. Тоді повноцінно виділяється жовч, перетравлюється і засвоюється їжа.
І вода. Багато теплої води протягом дня, можна із соком лимона. Прокинулись -- і відразу починаєте пити. Воду, звісно:) Протягом пів години випиваєте до пів літри. Нагадую: води:) Тепла вода зранку розріджує кров, вона менш густа, менш схильна до утворення тромбів, краще виділяється жовч, вона рідка, а не густа, краще працює мозок, бо менш густа кров краще віддає кисень нейронам.
Кава: 1-2 чашки, краще чорної - це також захист печінки від запалень і відкладення жиру. Пийте малесенькими ковтками, розтягуйте задоволення.
Токсично на печінку діє:
- Алкоголь.
- Фруктоза спричинює ожиріння печінки та атеросклероз. В першу чергу це додана фруктоза -- в солодких напоях, солодощах. Дуже шкідливі для печінки "солодощі для діабетиків" та солодощі на фруктозі.
- Смажена їжа спричинює ушкодження/окислення мембран клітин печінки (гепатоцитів) вільними радикалами.
- Зловживання парацетамолом також токсичне для печінки (відомі "парацетамольні гепатити"), хоча інші нестероїдні протизапальні ліки також можуть мати гепатотоксичний ефект.