Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі

12 хв на прочитання29 Березня 2024, 01:21
Фото: «Здорові люди»

Не лише привносять щось нове в меню, а й дозволяють використати продукти, які «занудьгували» в холодильнику.

Різноманітність запіканок зачаровує — з сиром, картоплею, м'ясом чи рибою… Вони не лише привносять щось нове в наше буденне меню, а й дозволяють дбайливій господині використовувати продукти, які «занудьгували» в холодильнику. «Здорові люди» пропонують покрокові рецепти смачних несолодких і солодких запіканок для всієї родини.

Несолодкі запіканки

Запіканка з макаронів із сиром

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

макарони «Пенне» — 200 г;

молоко — 150 г;

броколі — 100 г;

зелена стручкова квасоля — 100 г;

невеликий кабачок — ½ шт.;

солодкий перець — ½ шт.;

помідори чері — 5-6 шт.;

яйце — 1 шт.;

пармезан — 40 г;

часник — 2 зубчики;

олія — 1 ст. л.;

базилік (свіжий або сушений);

каєнський перець;

сіль.

Приготування.

Відварити макарони в підсоленій воді до готовності (але не перетравлювати), відкинути в друшляк.

Квасолю розрізати на половинки чи третини. Потім бланшувати в киплячій підсоленій воді 2 хвилини. Воду злити, а квасолю промити.

Кабачок і перець порізати невеликими шматочками, помідори — навпіл.

Базилік промити, обсушити та покришити.

Сир натерти. Часник почистити та подрібнити.

Яйце розбити в миску, додати молоко, часник, базилік і половину сиру. Приправити сіллю та перцем.

Макарони викласти в змащену олією форму для запікання. Додати броколі, квасолю, кабачок і перець. Залити яєчною сумішшю та перемішати.

Посипати сиром, що залишився, і поставити запіканку в розігріту до 200 °C духовку приблизно на півгодини (до золотистого кольору).

Запіканка з цвітної капусти

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

цвітна капуста — 600 г;

вода — 400 мл;

молоко — 100 мл;

яйця — 4 шт.;

борошно — 75 г + 1 ложка;

вершкове масло — 40 г + додатково для змащування форми;

панірувальні сухарі — 2 ст.;

мускатний горіх (дрібка);

сіль;

чорний перець (мелений).

Приготування.

Цвітну капусту нарізати кільцями і відварити в підсоленій воді (300 мл) близько 5 хвилин. Потім злити воду в окрему посудину.

Розтопити вершкове масло в каструлі, додати борошно і перемішати до отримання густої маси. Не знімаючи каструлю з вогню, частинами влити воду, в якій варилася цвітна капуста, постійно помішуючи віничком, аби не було грудочок.

Влити молоко та продовжувати перемішувати, щоб борошняний соус був максимально однорідним і пишним. Всипати мускатний горіх, сіль і перець.

Зняти з вогню та залишити трохи охолонути.

У яєць відокремити білки від жовтків. Коли соус охолоне, вмішати у нього яєчні жовтки. Залити отриманою масою цвітну капусту й добре перемішати.

Розігріти духовку до 200 °C. Дно та стінки жароміцної форми для запікання змастити олією та посипати панірувальними сухарями. Викласти залиту соусом цвітну капусту.

Білки збити до густої піни та втрутити їх у капусту. Зверху посипати запіканку панірувальними сухарями. Випікати близько 40 хвилин, доки не зарум'яниться.

Капустяна запіканка з беконом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

капуста — ½ качана;

молоко — 100 мл;

сир — 100 г;

яйця — 5 шт.;

бекон холодного копчення — 6-8 смужок;

вершкове масло;

улюблені спеції, сіль, чорний мелений перець.

Приготування.

Молоду капусту тонко нашаткувати, посипати сіллю і перемішати руками, злегка обтиснувши. Якщо використовується стара капуста, її слід кілька хвилин обсмажити на сковороді з невеликою кількістю вершкового масла, щоб капуста стала м'якшою.

Яйця розбити в миску, додати молоко та спеції. Збити блендером чи віничком.

Сир натерти на тертці.

Форму змастити вершковим маслом, розкласти на дні частину бекону. Бекон, що залишився, порізати довільними шматочками.

На бекон розкласти капусту, потім сир і бекон нарізаний, залити сумішшю з яєць і молока — вона повинна вкрити капусту.

Випікати під фольгою у розігрітій до 180 °C духовці близько 30-35 хвилин. Хвилин за 5 до готовності прибрати фольгу, щоб верхній шар запіканки підрум'янився.

Картопляна запіканка з м'ясом

Фото: «Здорові люди»

Для запіканки можна використовувати м'ясо, що залишилося від інших страв, і відварену картоплю.

Інгредієнти:

картопля — 6 штук;

м'ясні продукти — 200 г;

сир — 150 г;

вершки — 200 мл;

цибулини — 2 шт.;

часник — 2 зубчики;

крохмаль — 1 ст. л.;

сіль, перець;

олія для смаження.

Приготування.

Картоплю відварити до готовності, злити воду. Прибрати убік для охолодження.

Цибулю почистити і нарізати півкільцями. На сковороді розігріти трохи олії й обсмажити цибулю до м'якості.

Сир натерти на тертці, м'ясо та часник дрібно накришити.

Відварену картоплю нарізати скибочками завтовшки близько 0,5 см.

Форму для випікання застелити папером і змастити олією. Викласти шар картоплі, потім цибулю, м'ясо та сир, посипати часником.

Вершки змішати із крохмалем. Вилити половину на запіканку. Повторити, починаючи з картоплі та закінчуючи сиром. Залити вершками, що залишилися.

Поставити запіканку в духовку, розігріту до 200 °C, приблизно на 15 хвилин.

Запіканка з рисом і фаршем

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

м'ясний фарш — 0,5 кг;

рис — 250 г;

гриби — 350 г;

вершки (15%) — 250 мл;

твердий сир — 200 г;

цибуля — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

яйця — 2 шт.;

олія для смаження — 2 ст. л.;

сіль, чорний перець.

Приготування.

Рис промити і відварити у підсоленій воді. Прибрати убік для охолодження.

Цибулю та моркву почистити. Нарізати цибулю пір'ям, моркву півкільцями, печериці — скибочками.

На сковороді розігріти 1 столову ложку олії та обсмажити цибулю 2-3 хвилини.

Додати до цибулі моркву та гриби, перемішати та готувати ще 5-7 хвилин.

Викласти до овочів фарш, сіль і перець. Розмішати й тушкувати близько 10 хвилин.

Сир натерти на великій тертці.

Яйця розбити в миску, додати вершки та збити віночком. Всипати сир та перемішати.

Змастити форму для запікання 1 столовою ложкою олії. Рівним шаром розкласти рис та тушкований фарш із овочами.

Зверху вилити яєчну масу та поставити запіканку в розігріту до 180 °C духовку на півгодини.

Рибна запіканка з картоплею

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

філе тріски — 650 г;

картопля — 6 шт.;

вершки — 150 мл;

молоко — 120 мл;

цибуля-порей — 1 шт.;

стебло селери — 1 шт.;

біле вино — ½ склянки;

вершкове масло — 5 ст. л.;

часник — 1 зубчик;

сіль, перець, мускатний горіх.

Приготування.

Картоплю почистити, нарізати та відварити у підсоленій воді до готовності.

Розім'яти картоплю з гарячим молоком та 2 ст. ложками олії. Додати дрібку меленого мускатного горіха.

Цибулю-порей порізати півкільцями, стебло селери — поперек, часник подрібнити.

Рибу нарізати кубиками приблизно 1,5 см.

У сковороді розтопити 2 ст. ложки вершкового масла, швидко обсмажити шматочки риби з усіх боків і дістати.

Викласти решту вершкового масла, цибулю-порей, селера та часник і обсмажувати на слабкому вогні близько 5 хвилин.

Збільшити вогонь, влити вино та вершки, посолити та поперчити. Помішуючи, тримати на плиті, поки не випарується хоча б половина рідини, а соус не загусне.

Додати обсмажені шматочки риби, перемішати та зняти з вогню.

Розігріти духовку до 180 °C. У форму для запікання викласти шар картопляного пюре, потім риби та зверху знову пюре.

Поставити випікатися приблизно 20 хвилин. Потім виставити функцію гриль і тримати запіканку до зарум'янювання.

Перед подачею дати запіканці настоятися щонайменше 5 хвилин.

Запіканка з грибами та куркою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

курячі філе — 2 шт.;

цукіні — 2 шт.;

червоні солодкі перці — 2 шт.;

помідори — 3 шт.;

печериці — 300 г;

сметана — 150 г;

сир чеддер — 150 г;

соєвий соус — 2 ст. л.;

олія — 3 ст. л.;

порошок карі — 1 ч. л.;

сіль, чорний перець, мускатний горіх, орегано.

Приготування.

Куряче м'ясо помити, обсушити та нарізати маленькими шматочками. Викласти з миску, додати карі, соєвий соус і залишити на півгодини.

На сковороді розігріти половину олії й обсмажити курку до золотистого кольору.

З перцю видалити насіння, внутрішні перемички та плодоніжку. Нарізати тонкими смужками.

Помідори та цукіні нарізати кружальцями завтовшки близько 0,5 см, печериці — пластинками.

У сковороду, де готувалася курка, покласти масло, що залишилося, й обсмажити в ньому гриби до золотистості. Посолити й поперчити до смаку.

В окремій мисці змішати сметану з орегано та мускатним горіхом.

Розігріти духовку до 180 °C. У змащену олією вогнетривку форму викласти шарами цукіні, перець, шматочки курки, гриби та кружальця помідорів. Залити сметанною заправкою та посипати сиром.

Поставити запіканку в духовку та випікати приблизно півгодини.

Солодкі запіканки

Пишна запіканка з манкою у духовці

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

манка — 120 г;

молоко — 500 мл;

консервовані персики — 1 банка;

вершкове масло — 80 г;

цукор — 70 г;

мед — 70 г;

яйця — 3 шт.;

м'ята (для прикраси);

сіль.

Приготування.

У каструльку викласти олію, додати молоко. Розмішуючи, довести до кипіння.

Всипати манку та варити на слабкому вогні, постійно помішуючи, близько 10 хвилин. Потім вимкнути, накрити кришкою і залишити набухати манку.

Відокремити яєчні білки від жовтків. Міксером збити жовтки з цукром до однорідної маси, викласти манку, мед і ще трохи збити.

Яєчні білки збити із дрібкою солі до густої піни. Дуже акуратно великою ложкою вмішати їх у манку.

Персики нарізати пластинками.

Жаростійку форму для запікання змастити вершковим маслом. Викласти частину манки, потім шар обсушених персиків, зверху розкласти манку, що залишилася.

Випікати запіканку в розігрітій духовці до 170 °C близько 40 хвилин.

Морквяна запіканка з манкою

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

морква — 350 г;

яйця — 2 шт.;

вершкове масло — 30 г;

манна крупа — 3 ст. л. + для присипання;

цукор — 1,5 ст. л.;

сіль за смаком.

Приготування.

Моркву почистити та відварити. Натерти на буряковій тертці.

Яйця розбити в миску, додати моркву, манку, сіль і цукор. Перемішати та залишити на 5 хвилин.

Форму для запікання змастити олією та присипати манкою.

Вилити у форму морквяну суміш і розрівняти.

Поставити запіканку в духовку, розігріту до 180 °C. Випікати приблизно 40 хвилин.

Сирна запіканка з гарбузом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

гарбуз — 850 г;

яйця — 2 шт. + 2 шт. для сирного шару;

цукор — 50 г + 50 г для сирного шару;

апельсин (цедра) — 1 шт.;

кукурудзяний крохмаль — 1,5 ст. л. + 1 ст. л. для сирного шару;

сир — 500 г;

молоко — 100 мл.

Приготування.

М'якуш гарбуза нарізати невеликими шматочками і запекти в духовці до м'якості (або відварити 10-15 хвилин). Потім подрібнити блендером та остудити. Щоб пюре вийшло густішим, можна протерти його через дрібне сито, щоби стекла зайва рідина. Для запіканки знадобиться 500 г пюре.

Поки гарбузове пюре остигає, викласти в глибоку миску інгредієнти для сирного шару: сир, яйця, цукор і крохмаль. За допомогою занурювального блендера перебити їх у однорідну масу.

Охолоджене гарбузове пюре покласти в окрему миску. Додати яйця, цукор і кукурудзяний крохмаль. Змішати блендером до однорідності.

Дрібною терткою зняти з апельсина цедру, покласти до гарбузової маси та перемішати.

Обидві суміші повинні мати однакову консистенцію, тому за необхідності їх можна розбавити рідиною: до сирної маси додати трохи молока (близько 100 мл), а до гарбуза — води. Слід враховувати, що вони не повинні бути надто рідкими.

Глибоку форму для запікання вистелити папером для випікання. У центр форми викласти кілька столових ложок гарбузової маси. Зверху до центру покласти 2 ст. л. сирної маси.

По черзі викладати обидва види пюре, доки не закінчаться.

Поставити форму в розігріту до 175 °C духовку і випікати до готовності (40-45 хвилин).

Потім дати запіканці трохи охолонути і дістати з форми.

Солодка рисова запіканка

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

короткозерний рис — 200 г;

молоко — 700 мл;

цукор — 180 г;

яйця — 3 шт.;

родзинки — 50 г;

кедрові горішки — 50 г;

вершкове масло — 80 г;

кориця — 2 палички;

борошно — 2 ст. л.

Приготування.

Залити родзинки водою і залишити набухати. Потім воду злити. Рис промити.

Молоко вилити в глибоку каструлю, додати палички кориці та половину цукру. Помішуючи, довести до кипіння. Всипати рис та зменшити вогонь. Варити, іноді розмішуючи, поки рис не набухне і суміш не загусне.

Зняти з вогню, видалити корицю та додати вершкове масло. Добре перемішати, доки масло повністю не розтане.

В окрему миску розбити яйця і збити їх із цукром, що залишився. Потім всипати кедрові горіхи, набряклі родзинки та половину борошна. Все добре перемішати та всипати в отриману масу рис. Перемішати.

Отриману масу вилити у форму для запікання, змащену вершковим маслом і присипану мукою. Поставити запіканку в духовку, розігріту до 180 °C, приблизно на годину.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: