Замість м’яса в піст їмо сочевицю — як її готувати

2 хв на прочитання19 Березня 2021, 06:23
Чим корисна сочевиця і як її готувати

Сочевиця добре засвоюється організмом і прискорює метаболізм. Її рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань крові.

Корисні властивості сочевиці складаються з декількох чинників. 100 грам сухих насіння містить 297 ккал. У такій порції сочевиці знаходиться: 23 грам білків; 1,6 грама жирів; 46,2 грама вуглеводів.

Насіння і страви з них багаті клітковиною. Серед макроелементів, завдяки яким ця бобова культура цінується медиками, фосфор і калій, магній і сірка, натрій, кальцій. Мікроелементний склад не менш багатий. У нього входить бор і Ніколь, титан і кобальт, кремній, фтор, молібден, йод, мідь і селен, залізо і цинк.

Сочевиця є джерелом багатьох необхідних поживних речовин, включаючи фолат, тіамін, пантотенову кислоту, вітамін B6..

Вона є  відмінним джерелом рослинного білка (близько 35%), що дозволяє включати її в раціон вегетаріанців або пісне меню. Крім того, завдяки тому, що сочевиця містить всього близько 2-3% вуглеводів і жирів, її часто використовують в дієтичному харчуванні.

Сочевиця добре засвоюється організмом і прискорює метаболізм. Її рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань крові.

Регулярне вживання в їжу сочевиці допомагає поліпшити якість крові.  Залізо в органічній формі стимулює вироблення гемоглобіну і підтримує оптимальний рівень червоних кров’яних тілець. Відсутність холестерину корисно при небезпеки атеросклерозу, інсульту і інфаркту.

Фолієва кислота має протиракову дію. Говорячи про користь і шкоду сочевиці, не можна обійти увагою наявність рибофлавіну. Цей вітамін незамінний для статевої сфери і ендокринної системи людини.

Страви з сочевиці дозволяють людині швидко насичуватися і довго не відчувати почуття голоду. Крім цього волокниста структура, як щітка вичищає не перетравлені залишки, шлаки. Сочевиці під силу очистити організм від радіонуклідів і токсинів.

Використання сочевиці для схуднення спрямоване не тільки на якісне насичення, але й на оздоровлення. Велика кількість білків в кожній порції в період скидання ваги дозволяє підтримувати відмінний стан м’язової тканини.

Що готують із сочевиці?

Сочевицю можна варити, тушкувати, смажити і запікати. Сочевиця з лушпинням залишається цілісною при помірному приготуванні; сочевиця без лушпиння при приготуванні перетворюється в густе пюре, що призводить до абсолютно різних страв. Залежно від сорту варити сочевицю потрібно близько 10-40 хвилин.

Сочевиця є одним з основних продуктів індійської кухні - її використовують для приготування каррі. Також сочевицю використовують як начинку для пирогів, коржів, закусок. З сочевиці роблять борошно і солодощі, варять супи-пюре і додають в салати.

Помаранчеву сочевицю використовують більше для приготування супів, а зелену як гарнір.

Відомо, що звичайні киселі покращити здоров'я та попередити хвороби шлунку.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: