Догори
Дати відгук

Закарпатське варення зі слив : смачний рецепт

Спрощений рецепт традиційного варення від Клопотенка

2 хв на прочитання07 Жовтня 2022, 15:00
Поділитись:

На заході нашої країни варять традиційне для регіону сливове варення, що називається леквар. Його готують на багатті, в казанку, а процес триває чи не добу! Звісно, в умовах мегаполісу створити смаколик у такий спосіб можливості немає. Тому ми знайшли метод спрощення, і впевнені, що результат вас вразить. До нашого рецепту варення зі слив ми пропонуємо додати чорнослив. Саме він надасть оригінального смаку та аромату димку. Щоб скоротити час приготування і варення швидше загустіло, радимо використати цукор. Коли обиратимете фрукти для цього рецепта, то зверніть увагу, що найкращими будуть сорти твердих синіх слив, з яких добре видаляється кісточка. Таке варення смакуватиме як начинка для пирогів та пиріжків або як топінг на брускетах чи скибочках свіжого багета.

ЩО ТАКЕ СПРАВЖНЄ ВАРЕННЯ ЛЕКВАР

Леквар готують на Закарпатті із стиглих продовгуватих слив сорту Угорка. Традиційно до нього не додають ні цукру, ні прянощів. Для місцевих приготування смаколику – певний ритуал, для якого спеціально збирається вся родина та сусіди. На місці викопують яму, розводять вогнище, а над ним установлюють великий казан, куди засипають підготовані сливи. Варять варення не менше 20 годин, поки воно не загусне та не набуде тягучої карамельної консистенції. Його постійно помішують дерев’яною лопатою, щоб не пригоріло. Деякі умільці навіть вигадали автоматичне помішування, аби не стояти біля вогнища.

ІНГРЕДІЄНТИ

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Помийте 500 г слив, обсушіть на паперовому рушнику. Потім розріжте навпіл та видаліть кісточки. Перекладіть сливи у сотейник, в якому плануєте готувати варення

 КРОК 2

Підготовані сливи засипте 250 г цукру та залиште настоюватися 1-2 години. Фрукти повинні пустити сік.

 КРОК 3

Простерилізуйте банки та кришки. Ставте сотейник із сливами на великий вогонь та варіть 5 хвилин. Після зменште вогонь до середнього та готуйте ще 45-50 хвилин, доки суміш не загусне та не набуде карамельної густої консистенції. Періодично помішуйте, щоб варення не пригоріло.

 КРОК 4

Зніміть сотейник з вогню, додайте 50 г чорносливу та перебийте блендером всю суміш до стану однорідного пюре. Поверніть сотейник на плиту, доведіть до кипіння та варіть ще 5-10 хвилин.

 КРОК 5

Варення розкладіть по стерильним банкам та закрийте щільно кришками. Залиште остигати за кімнатної температури, а потім переставте у прохолодне місце та зберігайте до року. Якщо плануєте одразу їсти, подавайте до столу, а частинурозлийте по сухим банкам та поставте в холодильник.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Кадрові перестановки в уряді: нові керівники у Держводагентстві та Міндовкілля
Кабмін провів кадрові зміни у Державному агентстві водних ресурсів та Міндовкілля
1 хв на прочитанняВчора
Фото: BILD
У Мадриді поліція виявила в ресторані м'ясо міських голубів, яке видавалося за качку по-пекінськи
1 хв на прочитанняВчора
Компенсація 25% на українську агротехніку: перелік оновлено до 13 000+ позицій. Фото ілюстративне
Програма компенсації агротехніки розширилась до понад 13 тисяч позицій
2 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Як оригінально пофарбувати яйця на Великдень — ТОП-3 простих ідей для всієї родини
2 хв на прочитанняВчора
У Європі посилюють заходи безпеки через поширення ящуру — не виключають, що він може мати штучне походження
1 хв на прочитанняВчора
На українському ринку з’явилися перші партії вітчизняних тепличних помідорів
1 хв на прочитання10 Квітня 2025
Аномальне похолодання на Івано-Франківщині сповільнило темпи посівної кампанії
1 хв на прочитання10 Квітня 2025
Аграрії Чернігівщини отримають 54 модульні зерносховища від Мінагрополітики та ФАО
2 хв на прочитання10 Квітня 2025