Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • З екзотичних країн можна привезти не лише сувеніри, а й антибіотикорезистентні бактерії, застерігають науковці

З екзотичних країн можна привезти не лише сувеніри, а й антибіотикорезистентні бактерії, застерігають науковці

Гени стійкості до антибіотиків у бактерій кишківника не несе небезпеки людині, поки вона здорова.

1 хв на прочитання08 Квітня 2023, 11:24
Image by Arek Socha from Pixabay Image by Arek Socha from Pixabay
Поділитись:

Дослідники перевірили, які гени стійкості до антибіотиків привозять із поїздок жителі Нідерландів, розповідають «Здорові люди» з посиланням на Genome medicine. Через антибіотикорезистентність помирають близько 700 тисяч людей на рік. Ситуація у світі погіршується.

Науковці взяли аналізи (кишковий мікробіом) у 190 осіб перед тим, як ті вирушали у подорож до країн Південно-Східної Азії, Південної Азії, Північної та Східної Африки. Ще одне обстеження проводилося після приїзду.

Усього науковці виявили 56 унікальних генів, пов'язаних із різними механізмами антибіотикорезистентності, які з'явилися у людей у мікробіомі кишківника після повернення. Був зв'язок між появою певних генів і напрямом поїздки: вони були подібними у людей, які подорожували в той самий регіон.

Автори дослідження зазначають, що наявність генів стійкості до антибіотиків у бактерій кишківника не несе небезпеки людині, поки вона здорова. Однак у разі розвитку інфекції вона може призвести до сумних наслідків. Окрім того, ці бактерії можуть передаватися іншим людям, зокрема тяжко хворим.

Також ми розповідали, що науковці «оживили» віруси, на десятки тисяч років заморожені у вічній мерзлоті, і попереджають про небезпеку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.