Євроінтеграція вимагає введення нової кліматичної політики

2 хв на прочитання10 Червня 2024, 14:20
Введення нової кліматичної політики

Кліматичний порядок денний пронизує усю роботу Міндовкілля

Про це під час круглого столу «Нова кліматична політика, як виклик та можливість для України», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під головуванням Олега Бондаренка, зауважив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко.

«На формування кліматичного порядку денного в Україні впливають не лише світові тенденції, а й військові дії. На сьогодні викиди внаслідок війни становлять 180 млн тонн CO2. І нам потрібно думати про відновлення регіонів з акцентом на зелені проєкти. Крім того, нова кліматична політика – це про розвиток економіки та конкурентоспроможність українських виробників на європейських ринках. На шляху до ЄС сьогодні активно обговорюється СВАМ. Наразі ведеться робота, щоб наша країна та наш бізнес мав можливість знаходитися в межах кордонів цього механізму», – Євгеній Федоренко.

Заступниця Міністра Вікторія Киреєва у своєму виступі зазначила, що у січні цього року Міністр Руслан Стрілець назвав 2024 рік – роком кліматичного діалогу. І це дійсно так, адже кліматичний порядок денний пронизує усю роботу Міндовкілля. Ми активно спілкуємося з представниками бізнесу, громадськості, експертним колом. Ми вже говоримо про перші результати. Законопроєкт №11310 на розгляді у Верховній Раді України, Урядом затверджена Стратегія кліматичної політики до 2035 року, яка чітко визначає дії кожного органу влади. У наших планах – посилення роботи з міжнародними експертами над законопроєктом про засади функціонування СТВ в Україні.

На сьогодні також вже розроблений проєкт Стратегії впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні на період до 2033 року. В планах на поточний рік – провести моделювання сценаріїв економічного відновлення для підготовки Довгострокової стратегії низьковуглецевого розвитку.

За словами Євгенія Федоренка, міжнародні партнери високо оцінюють наш рух кліматичним порядком денним і готові допомагати. Спільними зусиллями зможемо досягти реальних результатів та створити умови для сталого майбутнього України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: