Догори
Дати відгук

ЄС продовжує життя електропобутових приладів

4 хв на прочитання13 Листопада 2019, 13:41
Поділитись:

ЄС вводить нові правила для побутової техніки - вона повинна стати більш довговічною і придатною для ремонту, повідомляє Deutsche Welle. Екологи задоволені, але звертають увагу, що частина електроприладів під ці правила не потрапляє. З 2021 року по всій Європі набудуть чинності нові вимоги для виробників побутової техніки: відповідно до опублікованої постанови Єврокомісії, необхідно буде збільшити термін служби і ремонтопридатність таких пристроїв як пральні машини, холодильники, телевізори, посудомийні машини, електродвигуни, джерела світла і світлодіодні екрани. Виробників зобов'яжуть надавати клієнту запчастини як мінімум протягом десяти років після покупки товару. При цьому під нову регуляцію не підпадають ноутбуки та смартфони.

За оцінкою Єврокомісії, до 2030 року нові заходи дозволять щорічно економити енергію в обсязі 167 терават-годин. Це відповідає річному енергоспоживанню Данії з її 5,8 млн жителів. Передбачається, що мета буде досягнута завдяки високій енергоефективності електронних приладів. Крім того, якщо пристрої будуть служити довше, їх доведеться проводити в менших кількостях. Відповідно до плану ЄК, в майбутньому витрати громадян ЄС на електрику і покупку нових побутових електроприладів скоротяться на 150 євро в рік в перерахунку на кожного користувача.

«Розумно надати жителям ЄС право ремонтувати свої побутові прилади», - зазначає експерт Європейської громадянської та екологічної організації ECOS Хлое Файоль.

Як довго повинні будуть служити електронні пристрої

Якщо ремонтопридатність пристроїв буде вище, то, як зазначає експерт з екодизайну з Європейського бюро з проблем навколишнього середовища (EEB) Жан-П'єр Швайцер, збут нових товарів автоматично знизиться, і це означає, що кількість електронного сміття зменшиться.

EEB опублікувало звіт про наслідки заходів з продовження терміну роботи електронних пристроїв. Розрахунки показали: якщо пральні машини в Європі будуть використовуватися на один рік довше, ніж раніше, це матиме для клімату такий же ефект, якби по дорогах припинили їздити 133 000 машин.

В середньому одна пральна машина служить близько 11 років. Однак, на думку експертів, вона повинна служити як мінімум 20 років, щоб покупка нового пристрою виправдала себе з точки зору екології.

Якщо виходити з енергетичного балансу, то ноутбук необхідно використовувати до 44 років, а смартфон - 232 роки. Але ці пристрої взагалі не підпадають під нові правила ЄС, так само як кондиціонери, DVD-плеєри і мала побутова техніка - електробритви, міксери і тостери.

Запчастини можуть різко подорожчати

Передбачається, що в простіших випадках людина зможе відремонтувати прилад сама, в більш складних, коли це може становити небезпеку, потрібно буде доручити ремонт фахівцям, йдеться в прес-релізі Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини (BMWI).

При цьому високі ціни на запчастини можуть знизити позитивний ефект від нових регуляцій ЄК, оскільки цінових обмежень на запчастини не передбачено. Жан-П'єр Швайцер з EEB вважає, що це може підштовхнути виробників до продажу дуже дорогих запчастин або до виробництва товарів, які будуть постійно ламатися.

«Сьогодні основна причина, по якій пральну або посудомийну машинку не ремонтують, полягає в тому, що ремонт здається споживачеві занадто дорогим», - йдеться в аналізі Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії.

Ремонт важливіше утилізації

Але навіть якщо постанова ЄК потребує доопрацювань, підхід, згідно з яким ремонт стає більш важливим, ніж утилізація, в цілому є новаторським, вважає Жан-П'єр Швайцер з EEB. «Якщо говорити про економіку замкнутого циклу, то ремонт - дуже важливий пункт, за допомогою якого можна зберегти ресурси і знизити рівень забруднення. І це тільки початок, нам потрібно звертати увагу перш за все на позитивні аспекти нового законодавства», - переконаний Швайцер.

Щорічно в Європі утворюється понад 12 млн тонн електронних відходів. Цю масу можна порівняти з 30 000 пасажирських літаків Boeing 737. За кількістю виробленого електромусора Європа поступається лише Азії, свідчать розрахунки міжнародної ініціативи Платформа щодо прискорення економіки замкнутого циклу (PACE).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання5 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання7 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання7 годин тому