Догори
Дати відгук

ЄС повинен був надати кращу інформацію про закупівлю вакцин, вирішив суд

Рішення було винесено за день до голосування в Європарламенті щодо другого терміну повноважень Урсули фон дер Ляєн.

2 хв на прочитання19 Липня 2024, 11:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Суд ЄС постановив, що Європейська комісія не розкрила достатньо інформації про закупівлю вакцин проти коронавірусу під час пандемії COVID-19. Зокрема, що стосується можливих конфліктів інтересів і правил компенсації виробникам вакцин, Комісія неправомірно відмовилася розкрити документи, заявили судді. Вони також зазначили, що Комісія недостатньо обґрунтувала, чому широкий доступ до положень про правила компенсації може зашкодити комерційним інтересам компаній. Про це розповідає Die Zeit.

Своїм рішенням суд частково задовольнив позов групи депутатів Європарламенту та приватних осіб, яким Комісія відмовила у повному доступі до контрактів, укладених із виробниками вакцин. Комісія ЄС, очолювана Урсулою фон дер Ляєн, надала лише частковий доступ до контрактів, посилаючись на захист приватного життя людей. Також в аргументації Комісії зазначалося, що це було зроблено для захисту комерційних інтересів компаній.

На думку суду, позивачі належним чином продемонстрували спеціальну мету суспільного інтересу в публікації даних. Переконатися у відсутності конфлікту інтересів можна лише за наявності імен і професійних ролей осіб, залучених до контрактів, зазначив суд. Окрім того, Єврокомісія не довела, що доступ до певних пунктів контрактів поставив би під загрозу комерційні інтереси відповідних компаній.

Після винесення рішення Європейська Комісія зазначила, що критика суду стосувалася, зокрема, інтересів фармацевтичної промисловості щодо конфіденційності. Комісія не могла ігнорувати їх, не боячись завдати шкоди своєму партнеру по переговорах, заявила вона. Комісія також оголосила, що загалом виявилася правою.

У 2020 та 2021 роках Європейська комісія погодила контракти з фармацевтичними компаніями на сотні мільйонів доз вакцини. Процедура регулярно піддавалася критиці через постачання вакцини і через те, що контракти були лише частково оприлюднені.

Рішення було винесено за день до голосування в Європейському парламенті щодо другого терміну повноважень Урсули фон дер Ляєн на посаді президента Єврокомісії. Воно все ще може бути оскаржене в Європейському суді (ЄСП).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.