Догори
Дати відгук

Єдиний у Європі: під Києвом зведуть надсучасний науковий центр для дітей (ФОТО, ВІДЕО)

Проєкт готується за підтримки ЮНЕСКО.

2 хв на прочитання16 Серпня 2021, 19:22
Фото: Міносвіти Фото: Міносвіти
Поділитись:

У Пущі-Водиці побудують надсучасний науковий центр, як майданчик для проведення всеукраїнських і міжнародних конкурсів, олімпіад, для підготовки молодих науковців.

Зводитимуть його за ініціативи Малої академії наук під егідою ЮНЕСКО, за підтримки Міністерства освіти і науки України, повідомляє пресслужба Міносвіти.

«Відкриття Міжнародного центру дитячої наукової творчості — це передусім успішний розвиток науки. Понад 6 тисяч вчителів сьогодні залучені в ту спільноту, яка зветься Малою академією наук і має статус центру наукової освіти ЮНЕСКО. Саме МАНівці мають найбільший вплив на стартап-рух в Україні, а Мала академія наук популяризує, зокрема, STEM-освіту в державі», — наголосив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Наразі до проєктування та обладнання 12 лабораторій природничих наук, технологій, інженерії та математики залучені фахівці з національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA, Європейської організації з ядерних досліджень CERN, Аргонської національної лабораторії.

«В усій Європі немає такого центру з науковими лабораторіями, який міг би прийняти 500 школярів. Найбільш знаний на сьогодні — XLAB у Ґеттінґені — має дві чи три лабораторії, де можуть перебувати 12 учнів. Натомість ця локація дасть змогу проводити міжнародні змагання найвищого рівня саме в Україні. Це престиж і авторитет нашої країни як інтелектуальної та високотехнологічної держави. До 2017 року, на жаль, українські школярі практично не брали участі в міжнародних конкурсах. А на сьогодні їм доступні понад 50 конкурсів, діти привозять понад 180 нагород на рік. Ми вийшли на рівень, коли вже нам пропонують міжнародні олімпіади проводити в Україні. Такі заходи відвідують президенти країн. Це топ-рівень», — зазначив президент МАН Станіслав Довгий.


Центр матиме власну обсерваторію та лабораторію прототипування, завдяки яким молоді дослідники космосу та винахідники зможуть працювати із сучасним обладнанням. А ще — всю необхідну інфраструктуру для освітніх і конкурсних подій: три конференц-зали, кінолекційну залу та сферичний кінотеатр. Подбали й про власну систему енергозабезпечення, готель для викладачів і молодіжний хостел, їдальню та спортивно-оздоровчий комплекс.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.