Догори
Дати відгук

Яким має бути осінній раціон для підтримки імунітету

Щоби без стресу підлаштувати свій організм в осінній період, недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб. Важливо також переглянути свій щоденний раціон.

2 хв на прочитання21 Жовтня 2021, 06:50
Поділитись:

Ось прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування:

  • Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, орієнтуйтеся на норму 30 мл рідини на кілограм ваги. Якщо щодня пити води достатньо, це допоможе подолати хронічну втому, стрес, поліпшити роботу мозку і всього організму.
  • Надавайте перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільше необхідних поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.
  • Контролюйте вживання солодкого. Навіть якщо ви не плануєте худнути, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань — хвороби серця, печінки, ожиріння, карієс і деяких видів раку. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10 % від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г на добу або 10 чайних ложок. Водночас, рекомендуємо зменшити цю норму ще вдвічі — до 25 г або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти й сухофрукти, запікайте яблука або гарбуз із корицею та горіхами.
  • Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія, червона риба. Повноцінне харчування допоможе довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.
  • Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом

Важливо знати 13 фраз, які не повинна чути ваша дитина під час їжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитаннягодина тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання2 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання3 години тому
 Великодній кошик символізм продуктів які несуть на освячення
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання4 години тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання5 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання6 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання7 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання8 годин тому