Мед — хоч і природний, але все ж цукор. Він на 80 % складається з вуглеводів, а найбільше у меді фруктози та глюкози. «Все про діабет» нагадує, що надлишок цих двох речовин в організмі навіть абсолютно здорової людини може спричинити порушення вуглеводного обміну. Що вже казати про людей, у яких цей збій уже є.
«Навіть помірне споживання меду для людей із діабетом різного типу має свої відмінності. І ще є один «ахтунг»: мед завдяки своїй корисності ніби присипляє пильність і смакові рецептори, і з’їсти його забагато виходить значно легше», — ідеться в повідомленні.
«Все про діабет» радить, як обрати мед при діабеті.
При цукровому діабеті 1 типу: ризикована справа
Людям із цукровим діабетом 1 типу від споживання меду варто відмовитися чи суттєво його обмежувати. Пояснюється це тим, що прості цукри ледь не миттєво опиняються в крові.
«Якщо дуже хочеться і лікар дозволив, то ласувати цим продуктом краще не частіше 1-2 разів на тиждень. Щоб розрахувати дозу інсуліну для компенсації, варто запам’ятати: 12 г меду (приблизно 2 ч. ложки) умовно приймають за 1 хлібну одиницю», — ідеться в повідомленні.
При цукровому діабеті 2 типу: потроху і не будь-який
При діабеті 2 типу лікарі радять лише не зловживати медом. Дозволений максимум — 1 ст. ложка на день (і аж ніяк не за раз). Щоб мед не зашкодив, вводити в раціон його варто поступово, відстежуючи реакцію організму (насамперед рівень глюкози в крові, а також фіксувати зміни самопочуття). Краще обирати зрілий мед, який не відразу відкачали зі стільників, а дали полежати. Іще краще ласувати медом просто у стільниках: завдяки воскові глюкоза та фруктоза всмоктуються у кров повільніше.
Споживати його ліпше натщесерце і запиваючи злегка теплою водою (не більше 40 °C).
«І, звісно, критично важливо вживати саме натуральний мед, адже нерідко виробники додають у продукт цукровий сироп, який небезпечний для людей із діабетом. У будь-якому разі щодо вживання меду людям із діабетом краще порадитися з лікарем. Утім, як і щодо всіх компонентів харчування загалом. Самоконтроль теж ніхто не відміняв. Якщо концентрація глюкози через мед підвищується на 2-3 одиниці, то від нього доведеться відмовитися, аби запобігти розвитку гіперглікемії», — наголошує «Все про діабет».
Медові фаворити
Для людей із діабетом найкращі такі варіанти.
Квітковий мед (ранній). У ньому не так багато глюкози, тому кристалізація відбувається повільно.
Акацієвий. Не загусає протягом близько 2 років. У ньому високий відсоток фруктози, що не вимагає інсуліну для переробки. Гіпоалергенний, підвищує гемоглобін, допомагає при порушеннях нервової системи.
Гречаний. Можна споживати при діабеті обох типів, корисний для кровоносної системи.
Соняшниковий. Найсолодший з усіх видів меду, оскільки містить більше глюкози, ніж фруктози. Не рекомендується хворим на цукровий діабет 1 типу. У такому меді багатий асортимент амінокислот, антиоксидантів, які покращують перистальтику кишечника.
Також ми розповідали, як харчуватися смачно при діабеті: радить дієтолог.