Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дає прості, але дуже ефективні рекомендації щодо загальних принципів складання раціону за цукровому діабеті 2-го типу.
1) Із кожним основним прийомом їжі мають бути ТРИ групи продуктів:
Білки — нежирне м’ясо, риба (жирна та нежирна), молочні продукти (сир, тверді сири, пармезан, йогурти натуральні тощо), яйця — білки тваринного походження; та гриби, бобові — білки рослинного походження. Їх можна комбінувати, наприклад, яйця з грибами, бобові з м’ясом тощо.
Вуглеводи. Для людей із діабетом основними вуглеводами мають бути «повільні» — ті, які повільно засвоюються.
Каші з оболонками — гречка, вівсяна та інші.
Овочі — всі сорти капусти, кабачки, баклажани, перець, помідори, коренеплоди.
Фрукти — всі цитрусові, особливо грейпфрут, кислі яблука, груші, сливи, абрикоси.
Ягоди — журавлина, калина, смородина, чорниці тощо.
Крохмалисті овочі під дією ферментів розпадаються на глюкозу, тому їх потрібно обмежити, або вживати в невеликій кількості, поєднуючи із некрохмалистими: картопля (охолоджена), буряк, морква, бобові, гарбуз.
Виключити потрібно «швидкі» вуглеводи: солодощі, кондитерські вироби, солодкі напої, вироби з білого борошна (випічка, тістечка тощо), мед, варення, згущенка.
Щоби знизити швидкість потрапляння глюкози в кров, при приготуванні страв можна додавати продукти, багаті на клітковину: насіння льону та чіа, висівки пшеничні та вівсяні, цільнозернове борошно, а також у невеликій кількості — на пектин (засвоювана клітковина): печені яблука, сливи й абрикоси (небагато), варений буряк (небагато), цитрусові.
Що ж до фруктози, яку нерідко використовують як замінник цукру (на ній готують солодощі, її багато в меді), то Оксана Скиталінська нагадує, що цей вид цукру погано впливає на роботу очей, печінки, нирок, судин, нервової системи, тому краще використовувати інші цукрозамінники (зі стевією, наприклад).
Жири дієтолог радить дещо обмежити, передусім тверді, насичені — баранячий, яловичий жир, дуже жирні молочні продукти, дуже жирні сири (м’які). Можна оливкову олію та дуже трошки промороженого сала — вони мають протизапальну дію.
2) Зменшити вживання солі. Сіль порушує чутливість тканин до інсуліну (інсулінорезистентність), тому її варто частково замінити на спеції та природні кислоти — бальзамічний оцет (без цукру), яблучний оцет, лимонний сік.
3) Більше ягід і зелені. В них багато протизапальних речовин, які захищають різні тканини від руйнування. Ці продукти бажано вживати щодня у невеликій кількості.
«І щоденна фізична активність — танці, швидка ходьба під приємну музику або тишу, йога, вправи, пілатес тощо», — додає лікар.
Також ми розповідали, як виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог.