- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Яку користь організму приносять мандарини
Яку користь організму приносять мандарини
Флавоноїди мандарина мають протизапальні властивості.
Мандарини - символ новорічних свят і зимових холодів. Це джерело вітамінів А, С, Р, В, К, D, кальцію, магнію і калію, мінеральних солей, ефірних масел, рутина, лютеїну і багатьох інших корисних речовин.
Корисний склад
Мандарин багатий на вітамін В, аскорбінову кислоту і каротин. Крім іншого, цей цитрусовий фрукт відрізняється високою калорійністю 53 К на 100 г, достатком води, великою кількістю мінералів і мікроелементів, таких як кальцій, магній, мідь, калій, залізо і фосфор.
Мандарин:
- знижує ризик ожиріння;
- захищає від діабету типу 2 і деяких хронічних захворювань;
- виводить залишки важких металів в організмі;
- поліпшує стан зубів;
- зміцнює кістки і відновлює тканини;
- бореться з цингою (захворюванням, викликаним дефіцитом вітаміну С);
- дозволяє уникати поглинання холестерину кишечником;
- сприяє міцності кровоносних капілярів.
Користь від споживання мандарина
- За результатами численних досліджень, споживання цитрусових пов'язане з профілактикою деяких видів раку, зокрема раку ротової порожнини, глотки, стравоходу, раку шлунка і товстої кишки.
- Флавоноїди мандарина мають протизапальні властивості. Вони сповільнюють синтез і активність медіаторів, які беруть участь в запаленні.
- Лімонін і номілін, що містяться в мандарині, уповільнюють реплікацію вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), а також активність протеолітичного ферменту вірусу. Номілін і інші лимоноїди покращують імунну систему. Споживання лютеїну і зеаксантину, які присутні в цитрусових, знижує ризик катаракти.
- Мандарин захищає цілісність нейронних клітин, що особливо корисно при лікуванні хвороби Паркінсона.
- Основні лимоноїди лимонін і номілін, що містяться в кісточках, соку, шкірці і м'якоті мандарина, мають антиоксидантні властивості.
- Каротиноїди, що містяться в мандарині, нейтралізують вільні радикали організму. Споживання мандаринів впливає на відновлення ДНК, пошкодженого внаслідок окисного стресу, механізму допомагає знизити рак. Сік мандарина знижує ризик розвитку раку печінки.
- Мандарини, як і всі цитрусові, містять розчинні волокна, зокрема пектин, які знаходяться в шкірці і білій мембрані навколо м'якоті. Вони зменшують рівень холестерину в крові, запобігаючи, таким чином, серцево-судинним захворюванням.
- Вітамін С блокує утворення канцерогенних сполук.
Кому не можна їсти мандарини
При прийомі всередину антацидних препаратів цитрусових слід уникати, оскільки вони збільшують поглинання алюмінію, що міститься в антацидах. Рекомендується робити зазор між прийомом антацидів і цитрусових в три години.
Мандарини протипоказані людям, які страждають на шлунково-стравохідний рефлюкс, пептичний езофагіт і симптоматичну грижу стравохідного отвору діафрагми. Вони можуть також викликати подразнення слизової стравоходу або печію.
Існує ще один момент, при якому позначається шкода мандаринів, – це схильність організму до алергічних реакцій.
Джерело: segodnya.ua.
Відомо, на Черкащині подружжя робить пряникові будиночки, які виконують бажання (відео).