Догори
Дати відгук

Якщо раптово почало сильно випадати волосся

Прийнято вважати, що випадання волосся – це проблема

6 хв на прочитання07 Лютого 2023, 13:40
Поділитись:

Багато новоспечених мам знають, що таке розчісувати коси і залишати щоразу на щітці жмут волосся. Це дуже сумно, але від цього ніде не дінешся, потрібно просто пережити цей період - і все налагодиться. А ось коли ви не були в пологовому нещодавно, а волосини випадають щодня десятками, варто починати хвилюватися.

За день ми втрачаємо від п'ятдесяти до ста волосин. Цифра змінюється в залежності від сезону, клімату і механічних впливів (щоденні укладки, наприклад). Втрата волосся – абсолютно нормальний процес. Як би ми не старалися зміцнити коріння, це все одно відбувається. Зазвичай одна волосина може «протриматися» до семи років, але, як правило, живе близько трьох-п'яти.

На її місці виростає нова, так що на густоті це ніяк не позначається. Коли ми збираємо невеликий «клубок» з гребінця, це не означає, що всі волоски випали прямо зараз – просто ми їм трохи допомогли. Тут важливо розуміти (і не панікувати): під час розчісування або миття голови ми позбавляємося від уже неживого волосся.

Прийнято вважати, що випадання волосся – це проблема, з якою стикаються переважно чоловіки, однак і жінки можуть страждати від неї. Давайте розберемося, чому випадає волосся у жінок і як з цим боротися. Для початку варто з’ясувати, чи є втрата волосся патологією. Фахівці пропонують провести простий тест: зверніть увагу, чи є на кінці випавшої волосини білий вузлик (цибулина)?

Якщо немає, то поки можна не турбуватися про випадання. Якщо є, то не мийте голову протягом двох-трьох днів, а потім потягніть волосся на маківці і на скронях. В руках залишилося більше п’яти волосин? Варто звернутися до лікаря-трихолога. У будь-якому випадку тільки фахівець зможе дати вам точну відповідь, чи варто переживати з приводу випадання, чи ж це абсолютно природний процес.

Ірина Прохорова говорить: справа у тому, що активне випадання волосся може бути одним з перших ознак будь-яких захворювань або порушень в організмі. Тому перш ніж боротися з наслідками (випаданням волосся), варто з’ясувати причину. Швидше за все, усунувши її, ви заодно вирішите і проблему з волоссям.

Імунітет
Випадання волосся у жінок може бути викликано втратою імунітету. Це часто трапляється, коли організм ослаблений або коли працює на «підвищених обертах». Так, багато жінок відзначали випадання волосся після пологів або під час годування грудьми. Крім того, часті респіраторні або більш серйозні захворювання простудного (інфекційного) характеру також можуть стати причиною облисіння.

Брак в організмі заліза
Недолік заліза в жіночому організмі може виникати через щомісячну крововтрату під час «критичних днів» або ж зловживання різними новомодними дієтами. Постійне голодування, як наслідок – анемія, сонливість, загальна слабкість – це все ознаки дефіциту заліза в організмі.

Порада: для одужання і відновлення функцій шкірного покриву голови необхідно поповнити баланс заліза в організмі. Можна пропити курс вітамінів, а також вживати в їжу залізовмісні продукти. До них відносяться: печінка, риба і м’ясо (яловичина), яєчний жовток, житній хліб, каші (гречана, вівсяна), залізовмісні соки (яблучний, гранатовий).

Реакція на прийом лікарських препаратів
Багато лікарських препаратів мають таку дію на шкіру голови і волосяний покрив. Найсерйознішим з них є хіміотерапія (призначаються при лікуванні раку). Однак не тільки такі кардинальні заходи призводять до облисіння у чоловіків і у жінок. До настільки негативних наслідків призводять також таблетки від підвищеного тиску, деякі протизаплідні пігулки, частина стероїдів, антидепресанти, сечогінні та звичний кожному аспірин.

Що робити? Як тільки курс лікування буде завершено, волосяний покрив відновлюватиметься (крім випадків досить важкого перебігу хвороби, наприклад, ракових пухлин). Однак і це не обов’язково. У частині онкологічних хворих волосяний покрив повністю відновлюється. Припиняти прийом препаратів не можна, не порадившись з лікарем.

Порушення на гормональному рівні
Причиною випадіння волосся у жінок можуть бути гормональні порушення. На випадання волосся впливають ті чи інші гормони, вірніше, їх незбалансованість. Для жінок надлишок чоловічого статевого гормону тестостерону може викликати названі порушення. Зазвичай це трапляється тоді, коли дівчина починає статеве життя, в період після вагітності і пологів, період менопаузи. Крім того, причинами хвороби можуть стати порушення ендокринної системи або цукровий діабет.

Відвідайте лікаря-ендокринолога, перевірте щитоподібну залозу, зробіть аналізи крові на гормони і біохімію. Після консультації з лікарем ви зможете приймати препарати, які не тільки позбавлять вас від випадіння волосся, але ще і допоможуть вашій ендокринній системі. Курс лікування зазвичай становить 2-3 тижні (до 24 днів).

Недостатньо насичене вітамінами і мікроелементами харчування

 

Часто причиною випадання волосся є нестача мікроелементів і вітамінів, який особливо чутливий під час весняного гіпервітамінозу (авітамінозу). Крім того, часте вживання алкоголю і звичка палити також «спалює» частина вітамінів, які допомагають організму боротися з інтоксикацією.

b]Наслідки перенесених стресів[/b]
Часто волосся випадає від постійних стресів на роботі чи вдома. Варто трохи понервувати, як уже з’являються «перші ластівки». Звичайно, якщо стрес був одиничним, то відновлення не змусить себе чекати. Але якщо стрес вже перейшов в «хронічну» форму, то судини шкіри голови сильно чоловіка, кровообіг помітно слабшає, і волосся починає інтенсивно випадати.

Не обов’язково сідати на антидепресанти. Досить випити чай з м’ятою або мелісою. Взагалі трав’яні настої заспокоюють, розслабляють. Можна прийняти ванну з добавками з трав м’яти і ромашки. Ще бажано висипатися після роботи, оскільки постійна втома знову ж приведе до стресу.

На стан волосся може впливати і екологічна ситуація в регіоні. Забруднення повітря, підвищений рівень радіаційного фону, різні опади плюс нераціональне і неправильно харчування – всі ці фактори впливають на здоров’я не тільки волосся, але і всього організму в цілому. Найкращим виходом буде переїзд в більш екологічно сприятливий район. Якщо це неможливо, то необхідно підтримувати організм чистими продуктами, уникати стресових ситуацій і хронічних захворювань, щоб ви якомога легше переносили навколишнє середовище.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора