З огляду на зміну клімату та підвищення активності шкідників, аграрії все частіше звертають увагу на більш стійкі види та сорти плодових. Так, дуже цікавий напрямок у садівничій практиці – червоном’якотні яблуні, якими українські садівники зацікавилися порівняно недавно, пише agronews.ua.
“Можна сказати, що це яблуні для лінивих. Зі свого досвіду скажу: щоб знайти хробака у яблуку, треба їх кілька десятків перебрати. Бо саме в ту пору, коли плодожерка відкладає яйця, ці яблука мають максимальну кислотність", – розповідає садівник з багаторічним досвідом, фермер з Вінниччини В’ячеслав Францішек.
Червоноплідні яблуні дуже стійкі до хвороб. Справа в червоному забарвленні листя. Антоціани, які в них містяться, заважають поширюватися грибковим захворюванням і не по зубах плодожерці.
Ще одна особливість червоном’якотних яблунь – це спурові сорти, тобто плодова брунька закладена на молодому однорічному прирості.
Також червоном’якотні сорти вирізняються самоплідністю, через це вони не залежать від запилюючих комах, а відтак і погодних умов навесні.
Нагадаємо, на Сумщині знайшли нову яблуню-колонію, яка розмножується вегетативно, опускаючи гілля до землі. Вона не така велика як унікальна Кролевецька яблуня-колонія, але має всі шанси бути єдиною у своєму роді.