Догори
Дати відгук

Які несолодкі продукти підвищують рівень цукру в крові

Ці несолодкі продукти підвищують рівень цукру.

3 хв на прочитання07 Листопада 2023, 08:45
Несолодкі на смак продукти містять достатню кількість цукру Несолодкі на смак продукти містять достатню кількість цукру
Поділитись:

Рівень цукру в крові є важливим показником, коли йдеться про діагностику та контроль перебігу цукрового діабету. Цукровий діабет — друга за поширеністю проблема сучасності після серцево-судинних захворювань. За даними ВООЗ, на цю недугу страждає кожна 10 людина у світі. Головна небезпека діабету — ускладнення. Хвороба може призвести до інвалідизації і передчасної смерті пацієнта. Та навіть якщо найгірших наслідків вдається уникнути, діабет суттєво погіршує якість життя, підвищує ризик складного перебігу інфекційних та вірусних захворювань. 

Глюкоза в крові — чому це важливо?

Багато продуктів розщеплюються на глюкозу (цукор) в крові, яка використовується як енергія для нашого мозку, серця та м’язів. Глюкоза в крові надходить або з їжі, яку ми їмо, або виробляється в печінці, і знаходиться в кровотоці (оскільки вона переноситься до всіх наших органів і клітин) і всередині клітин (де вона перетворюється на енергію).

Рівень цукру в крові регулюється інсуліном – це гормон, який виробляє підшлункова залоза. З віком або у зв’язку з іншими обставини, через зниження сприйнятливості тканин до інсуліну, рівень цукру в крові зростає та починає розвиватись цукровий діабет.

Цукор може міститися навіть у складі таких продуктів, які на смак зовсім не солодкі

Експертка з дієтології Букет Ерташ Сефер розповіла, від яких неочевидних продуктів краще відмовитися, щоб уникнути проблем зі здоров’ям.

  • Соуси. Більшість із них містить багато цукру, особливо це стосується магазинних соусів. Краще робити соуси самостійно вдома, або використовувати свіжі продукти.
  • Кукурудзяні пластівці, гранола та інші схожі продукти містять у своєму складі цукор. Якщо вам все ж подобається їхній смак, можна щось подібне приготувати в домашніх умовах.
  • Різноманітні ковбаси й сосиски. Зазвичай у кожній сосисці та ковбасі є крохмаль і доданий цукор. 
  • Безглютенові та безлактозні вироби. Альтернативні продукти для спеціальних груп людей, наприклад, для тих, хто страждає на непереносність лактози і глютену. Ці продукти далеко не завжди такі корисні, як про це кажуть – у будь-якому печиві без глютену може бути глюкозний сироп, а в молоці без лактози – доданий цукор.
  • Готові бульйони. Перш ніж використовувати готовий бульйон, дізнайтеся докладніше про його склад.
  • Фруктові напої зазвичай містять цукор. Краще відмовитись від них, замінивши їх водою або власноруч приготованими смузі.
  • Солоні крекери, ароматизовані продукти часто містять цукор.
  • Темний шоколад. Цей різновид шоколаду відрізняється від інших вищим вмістом какао, та це зовсім не означає, що в ньому немає цукру.

Як діагностувати цукровий діабет?

Найпростіший і найпопулярніший спосіб - перевірити показники глюкози в крові. Цей аналіз показує рівень цукру в крові на певний момент часу. Результат визначається у ммоль/л або мг/дл та може варіюватись залежно від методу визначення та лабораторії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.