Гіпертонія — серйозна хвороба, яка загрожує все молодшим людям. Тільки правильне лікування і дієта здатні зупинити розвиток цього серйозного захворювання.
Гіпертонія є однією з головних причин смерті від серцево-судинних захворювань. Оскільки хронічне захворювання може прогресувати безсимптомно, діагноз часто ставлять занадто пізно. Захворювання в запущеній стадії призводить до збою в роботі багатьох органів, у тому числі серця, нирок і мозку.
Для підтримки артеріального тиску в нормі важливо змінити повсякденні звички і відмовитися від стимуляторів.
Також варто додати в свій раціон продукти, які природним чином регулюють артеріальний тиск. Дослідження показують, що правильна дієта, яка містить продукти з високим вмістом клітковини, ефективна для багатьох пацієнтівю
1. Банан
Банан є джерелом калію, який є особливо цінним елементом для гіпертоніків. Калій змушує кровоносні судини розслаблятися, а серце повільніше перекачує кров. Банани потрібно їсти регулярно, хоча б раз на день.
2. Ківі
Крім калію, ківі також містить вітамін С, який формує імунітет і є потужним антиоксидантом, який захищає організм від раку. Ківі також містить магній і кальцій, які допомагають підтримувати нормальні показники артеріального тиску.
3. Гранат
Гранат використовується для профілактики захворювань серця. Вони зменшують запалення, пов’язане з кальцифікацією артерій, і знижують кров’яний тиск. Гранатовий сік регенерує оболонки серцево-судинної системи.
4. Кавун
Кавун містить L-цитруїн, речовину, яка в організмі перетворюється на L-аргінін. Саме завдяки L-аргініну в організмі людини виділяється оксид азоту, який розширює судини і викликає падіння тиску. Велика кількість води в кавуні також благотворно впливає на здоров’я. Крім того, кавун містить вітаміни А, В6, С, а також клітковину, калій і лікопін (антиоксидант, який має протизапальні та антибактеріальні властивості). Ще однією перевагою кавуна є його низька калорійність.
5. Чорниця
Антоціани, що містяться в блакитній шкірці фрукта, очищають кровоносні судини, зміцнюють вени і артерії. Крім того, чорниця є прекрасним джерелом легкозасвоюваного магнію, калію та цинку.
6. Персики
Вони мають багато харчових цінностей і мають низьку калорійність. Вони сприяють очищенню організму від токсинів. Вони не містять жирів і натрію, тому їсти їх рекомендується людям з гіпертонією і високим рівнем холестерину.
7. Полуниця
Влітку варто додати полуницю до дієти, бо вона є джерелом біоактивних сполук і антиоксидантів. Також полуниця містить калій і невелику кількість натрію. Ці елементи присутні в полуниці в пропорціях, які допомагають підтримувати нормальний артеріальний тиск і запобігають інсультам.
8. Апельсини
Вони містять харчові волокна, які сприятливо впливають на обмін речовин. Це важливо для людей, які борються з високим кров’яним тиском і зайвою вагою. Апельсини також є джерелом вітаміну С, вітамінів групи В (які зміцнюють нервову систему) і калію.