Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Яке сьогодні свято: 17 вересня – День рятівника та День працівників лісу

Яке сьогодні свято: 17 вересня – День рятівника та День працівників лісу

Ще сьогодні – День щекотунчиків, День розмов із містом та День «Час вийшов».

2 хв на прочитання17 Вересня 2023, 12:01
Поділитись:

Сьогодні неділя, 17 вересня 2023 року. 260-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 105 днів.

За церковним календарем 17 вересня відзначають іменини:

Олександр, Василь, Григорій, Олена, Іван, Митрофан, Михайло, Мойсей, Микола, Павло, Петро, Степан, Федір, Юліан.

Які свята відзначають 17 вересня

Спільні свята:

День рятівника

Раніше, з середини 90-х, українські рятувальники мали два свята. Працівники пожежної охорони, починаючи з 1995 р., відзначали своє професійне свято 29 січня. А рятувальники з 1998 р. – в останню суботу жовтня.

27 серпня 2004 року, Леонід Кучма видає Указ N 1010/2004 наступного змісту: “Враховуючи значний внесок пожежних і аварійно-рятувальних формувань і служб у справу захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, в л я ю: 1. Встановити в Україні професійне свято День працівників цивільного захисту, який відзначатиме щорічно 17 вересня, цей день 17 вересня обраний не випадково, так 17 вересня православною церквою святкується день Ікони Божої Матері, яка є покровителькою пожежників та рятувальників і надає допомога всім, хто потрапив у біду 2. Визнати такими, що втратили чинність: Указ Президента України від 2 січня 1995 року N 7 (7 / 95) «Про День працівників пожежної охорони». «Про День рятівника».

Таким чином, два національні українські професійні свята «День працівників пожежної охорони» та «День рятувальника» були об’єднані в один спільний, під назвою: «День працівників цивільного захисту».

Але й це свято протрималося не довго, з 2004 до 2008 року. 2008 р. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України (МНС) запропонувало, а тодішній глава держави Віктор Ющенко прийняв пропозицію перейменувати об’єднаний День працівників цивільного захисту на День рятівника.

Тепер, 17 вересня, іменується «Днем рятувальника України» і цього дня, працівники пожежної охорони відзначають своє професійне свято разом з усіма співробітниками Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

День працівників лісу

17 вересня вітання приймають працівники лісу та лісопереробної промисловості з їхнім днем.

День працівника лісу відзначається щороку третьої неділі вересня. Це свято тих, хто працює над відродженням лісових масивів та збільшенням площі лісових багатств країни, веде боротьбу із самовільними вирубками лісу та браконьєрством у мисливських угіддях, здійснює наукове забезпечення галузі, виробляє сировину та продукцію з деревини.

Ще сьогодні – День щекотунчиків, День розмов із містом та День «Час вийшов».

Крім того, ви можете приєднатися до святкування Міжнародного дня гнома.

За матеріалами газети "На Пенсії"

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.