Догори
Дати відгук

Як знизити холестерин у домашніх умовах без ліків: перевірені народні методи

Як позбутися "поганого" холестерину в домашніх умовах без медикаментів.

6 хв на прочитання16 Грудня 2023, 21:00
Яка небезпека від підвищеного холестерину та його знизити Яка небезпека від підвищеного холестерину та його знизити
Поділитись:

Холестерин – це жироподібна речовина, яка потрапляє до нашого організму із продуктами харчування, також вона синтезується в печінці. Він є вкрай необхідним для нашого організму, бо входить до складу клітинних мембран, щоб синтезувати гормони та інші важливі речовини. Є "хороший" холестерин (ліпопротеїд високої щільності), який займається виведенням "поганого" холестерину (ліпопротеїду низької щільності), який є причиною проблем зі здоров’ям.

Наша печінка перероблює холестерин на різні типи, залежно від потреби організму. Але надлишковий холестерин відкладається на стінках судин, через що утворюються бляшки, які їх перекривають, таким чином перешкоджаючи крові потрапляти до головного мозку, серця та інших внутрішніх органів.

Таке відкладення холестерину називають атеросклерозом, він є причиною інфаркту, інсульту, ішемічної хвороби серця, також викликає підвищення ризику передчасної смерті. Також за підвищеного холестерину можуть утворюватися камені в жовчному міхурі і розвиватися жовчно-кам’яна хвороба.

Як позбутися холестерину в домашніх умовах без ліків

Холестерин підвищується через неправильне харчування, зайві кілограми, вживання алкоголю й тютюнових виробів, стрес і спадковість. Також через хронічні серцево-судинні захворювання, хвороби підшлункової та щитовидної залоз.

Є кілька способів, які допоможуть у боротьбі з високим холестерином у домашніх умовах.

  1. Варто скоротити вживання харчового жиру, оскільки насичені жири прямо впливають на збільшення рівня холестерину. Потрібно менше вживати жирного м’яса, вершкового масла, сиру й рафінованої олії. Ці продукти можна замінити рибою, м’ясом птиці та нежирними кисломолочними продуктами.
  2. Не варто їсти багато яєць. Вони містять високий рівень холестерину – до 275 мг у кожному. Якщо дуже хочеться, то можна вживати не більше 3 шт. на тиждень, тоді організм самостійно зможе вивести надлишок холестерину з організму.
  3. Треба слідкувати за масою свого тіла. Чим вона більша, тим більше холестерину виробляє організм. Кожне збільшення маси тіла на пів кілограма підвищує рівень холестерину на 2 рівні.
  4. Треба виконувати фізичні вправи. Інтенсивні заняття зменшать накопичення в артеріях "поганого" холестерину і збільшать рівень "хорошого".
  5. Не можна палити. Якщо викурювати по 20 цигарок на тиждень, рівень холестерину в крові значно збільшується. А "хороший" холестерин водночас у курців значно знижується.

Що обов’язково треба їсти, щоб знизити холестерин

Зменшити високий рівень холестерину можна за рахунок харчування, його концентрацію зменшують окремі продукти, оскільки деякі з них містять розчинну клітковину, яка пов’язує холестерин у кишківнику та виводить його, перш ніж він потрапить у кров. Інші містять поліненасичені жири, які знижують рівень "поганого" холестерину.

  • Кабачки. Завдяки вмісту пектину та клітковини кабачки покращують здоров’я серця, нормалізують рівень холестерину і кров’яний тиск. Пектин – тип розчинної клітковини, не дає "поганому" холестерину потрапляти у кров, оскільки він прив’язується до холестерину ще в кишківнику і виводить його з організму разом з відходами, не даючи всмоктуватися в кров. Також завдяки вмісту вітаміну К, калію, та магнію кабачки впливають на нормалізацію роботи серця.
  • Яблука. Якщо їсти два цілі яблука на день, це допоможе запобігти серцевому нападу та знизити рівень холестерину в крові, оскільки цей фрукт містить у собі пектин, який прив’язує до себе "поганий" холестерин і виводить його з організму. Також пектин впливає на мікрофлору кишківника, збільшуючи кількість здорових бактерій. Окрім яблук, пектин також міститься в апельсинах, моркві, персиках, винограді, полуниці.
  • Квасоля. Свіжа, зелена чи сушена квасоля має великий вміст розчинної клітковини, яка допомагає знижувати високий рівень холестерину. Щоб її перетравити, організмові потрібен час, тому після її вживання довше зберігається відчуття ситості. Квасоля корисна для тих, кому треба знизити високий холестерин, і для тих, кому треба схуднути.    
  • Оливкова олія. Треба додати до свого щоденного раціону оливкову олію, горіхи та авокадо, які містять абсолютні мононенасичені жири, які знижують кількість "поганого" холестерину в крові, залишаючи недоторканним "хороший". Треба кожного дня вживати по 2 ст. л оливкової олії, щоб замінити нею інші жири.
  • Овес та ячмінь, які виводять холестерин і жири. В цільнозернових продуктах міститься бета-глюкан – розчинна клітковина, яка знижує рівень холестерину й ризик серцево-судинних захворювань. Розчинна клітковина утворює в кишківнику щільний гель, який прив’язується до надлишків холестерину та жирів, виводячи його з організму природнім шляхом.
  • Омега-3 жирні кислоти, які містить риба: лосось, тріска, скумбрія, форель. Ця речовина не синтезується організмом самостійно, тому дуже потрібна для його належного функціонування. Для цього потрібно вживати їжу, яка містить жирні кислоти, зокрема насіння льону, листові салати та морепродукти. Щоб підтримати оптимальний рівень Омега-3, потрібно їсти 150 грамів жирної морської їжі не менше двох разів на тиждень або частіше.

Що потрібно пити, щоб знизити холестерин

Один з найефективніших способів знизити рівень холестерину – включити поживні напої до свого раціону.

  • Смузі з вівсяного молока. Оскільки овес багатий на вівсяну клітковину, вівсяне молоко з ягодами, бананом і шпинатом допоможе знизити рівень холестерину в крові.
  • Зелений чай, який містить антиоксиданти – катехіни, які допомагають унормувати рівень "поганого" холестерину в крові. Склянка чи дві зеленого чаю можуть стати корисним доповненням до вашого здорового способу життя.
  • Цитрусові соки. Апельсини, грейпфрути та лимони багаті на розчинну клітковину, яка виводить зайвий холестерин з організму. Тому склянка соку зранку – це корисний і смачний спосіб розпочати свій день.
  • Мигдальне молоко має низький вміст насичених жирів, які провокують підвищення холестерину. Тому воно може стати прекрасною заміною коров’ячого.
  • Смузі з насінням льону. Насіння льону багате на Омега-3, тому його сміливо можна додавати до смузі з фруктів і ягід, щоб упоратися з підвищеним холестерином.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost