Догори
Дати відгук

Як зберігати цибулю, щоби вона простояла всю зиму

На холоді найчастіше зберігають цибулю і сіянку, призначені для посадки.

2 хв на прочитання12 Листопада 2022, 17:49
Поділитись:

Як зберегти свій урожай цибулі так, щоб могти їсти його всю зиму? UAEU наводить поради знавців.

֎ Щоб підготувати цибулю до зимівлі, її треба добре відсортувати і перебрати.

֎ Для тривалого зберігання у цибулі залишають так звану шийку, усохле листя завдовжки близько 4 см, що перешкоджатиме проникненню бактерій. А якщо ви хочете сплітати цибулю у вінки або зв'язувати у в'язки, то залишайте шийку завдовжки близько 10 см і більше, при цьому шийка має бути абсолютно сухою.

֎ Для зберігання цибулі придатні сітки і навіть старі капронові колготки чи панчохи, які можна заповнити цибулинами і підвісити на гачки.

֎ Найкраще зберігати цибулю в сухому приміщенні при кімнатній температурі (18-24 °С) у вінках, в'язках, кошиках або ящиках місткістю до 20 кг. Можна розміщувати лук і на стелажах, але тільки тонким шаром, не вище 30 см.

Майте на увазі, що цибуля особливо швидко робиться непридатним, якщо тримати її навіть нетривалий час у мішках, кулях або ящиках без доступу повітря.

֎ Можна зберігати цибулю в сухих льохах на холоді при температурі до + 2 °С. При цьому цибуля частіше псується, зате менше всихає.

Запам'ятайте: цибуля не любить різких коливань температури і вологості.

֎ На холоді найчастіше зберігають цибулю і сіянку, призначені для посадки. Але якщо немає можливості строго витримувати постійну температуру для посадочного матеріалу, то краще зберігати його так само, як і цибулю, призначену для їжі, тобто при температурі +18-24 °С, і не допускати зниження температури до 16 °С і нижче, інакше потім, після посадки, цибуля почне утворювати квітконосні стрілки.

Також ми розповідали, як зберегти яблука довше: три прості лайфхаки.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.