Загальновідомо, що цукор не належить до корисних продуктів. Але насправді заготовити фрукти чи ягоди на зиму можна і без цукру. GreenPost підібрав три рецепти, які дадуть вам можливість насолоджуватися смаком аґрусу взимку із користю для здоров’я.
«Родзинки» з аґрусу. Їх можна буде використовувати для випічки, компотів або просто їсти. Для приготування «родзинок» аґрус слід узяти стиглий, невеликий, із тонкою шкіркою. Вимити, обірвати хвостики. Розсипати на деко тонким шаром і помістити в духовку. Сушити при невеликому вогні, з відчиненими дверцятами. На дотик «родзинки» мають бути м'якими, еластичними. Зберігати в банці.
Джем зі стиглого аґрусу без цукру. Слід врахувати, що навіть стиглі ягоди аґрусу мають кислинку, тому, щоби джем вийшов не дуже кислий, краще використовувати найсолодші сорти аґрусу і зовсім стиглі ягоди.
На 2 кг аґрусу знадобиться 300 мл фільтрованої води.
Ягоди перед приготуванням потрібно перебрати, а тоді ретельно промити під проточною водою, відкинути на друшляк і дати воді стекти.
Банки попередньо слід промити водою з милом, а перш ніж накладати в них варення - простерилізувати.
Ягоди залити водою, томити на повільному вогні приблизно 15 хвилин. Потім трохи остудити і протерти масу через сито, щоб вийшло пюре. Знову перекласти його в каструлю і варити ще 6 хвилин. Готове пюре гарячим розкладають по банках і стерилізують близько 10-14 хвилин. Потім накривають кришками і закручують.
Аґрусове варення без цукру. Це смачне, корисне варення без цукру довго зберігається. Для його приготування знадобиться каструля з товстим дном та бавовняний рушник. Баночки краще взяти маленькі з кришкою (щоб після відкриття швидко вжити варення), їх попередньо потрібно добре промити і простерилізувати. Аґрус підійде будь-який. Потрібно ретельно його промити й обірвати ніжки та хвостики. У варення можна покласти лимон або апельсин, він додасть приємну цитрусову нотку.
У каструлю налити воду, покласти на дно бавовняний рушник. Скляні баночки по плечики наповнити ягодами аґрусу. Вода в каструлі повинна доходити по плечики банок так, щоб при закипанні не заливалася всередину банок.
Увімкнути вогонь, довести воду до кипіння, варити на сильному вогні близько 30 хвилин, потім зменшити вогонь і варити ще близько 1 години. У міру уварювання й осідання ягід перекладати їх в одну баночку, а в інші досипати свіжу партію ягід. Першу банку з готовим варенням вийняти з каструлі й закрутити простерилізованою кришкою, так само робити з наступними.
Перевернути баночки догори дном, замотати рушником і залишати на ніч для охолодження при кімнатній температурі. Потім зберігати варення в холодильнику чи іншому прохолодному місці. Смачного!
Також ми писали про День смачної їжі: чим потішити себе в липневу спеку та наводили три рецепти смузі для краси та здоров'я.