Алкоголь та їжа: як правильно закушувати? Що прискорює дію алкоголю, а що може сповільнювати? З наближенням новорічних свят ці питання набувають актуальності.
Білок і корисні жири.
«Їжа здатна впливати на швидкість сп’яніння. Чим більше ви їсте, тим повільніше алкоголь поглинається тканинами шлунку та потрапляє у кров, — пояснює Джордж Ф. Куф, доктор філософії, директор Національного інституту з питань вживання алкоголю та алкоголізму. — Коли ви п'єте натщесерце, то п’янієте швидше, ніж коли вживаєте таку ж кількість алкоголю з їжею».
Попри те, що будь-яка їжа буде корисною, найкраще протидіють швидкій абсорбції алкоголю білкові та жирні продукти. Канапки з вареним яйцем та лососем, куряча відбивна з овочевим салатом, заправленим оливковою олією, — підходьте до приготування закусок з розумом.
Непогано: фрукти та овочі. Фрукти й овочі (особливо овочі!) корисні для нашого здоров'я в цілому. Але вони можуть бути особливо важливими, якщо ви плануєте насолодитися дорослими напоями.
«У першу чергу тому, що ці поживні продукти забезпечують організм антиоксиданти та вітамінами, а також містять таку необхідну перед вживанням алкоголю воду», — доктор Куф.
Огірки, селера та кавун — найкращий вибір.
Дуже добре: вода. Щоб ви не пили — вино чи більш міцні напої — випивайте між келихами склянку води. Це дасть змогу уникнути похмілля та інших прикрих наслідків зневоднення.
Не можна: шоколад, помідори та спеції.
Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу та печії. Шоколад, содовмісні продукти, смажена їжа, помідори і деякі приправи також можуть бути подразниками, які посилюють рефлюкс, і у поєднанні з алкоголем дають подвійний ефект.
І ще раз ні: сіль
Набряки — не єдиний потенційний наслідок вживання солоної їжі. Після солоного хочеться пити, і на вечірці або застіллі під руку не завжди потрапляє вода.
Джерело: zhyvyaktyvno.org