Догори
Дати відгук

Як визначати тиск без тонометра

Коливання артеріального тиску, так би мовити, видно неозброєним оком.

1 хв на прочитання06 Січня 2023, 07:36
Поділитись:

Найточнішим показником стану здоров'я є артеріальний тиск. Найменший фізичний чи стресовий вплив на організм не минуть безслідно, і рано чи пізно позначаться на показниках артеріального тиску. Щоб правильно зафіксувати його, потрібен тонометр. Проте існують різні симптоми зміни артеріального тиску, якими можна легко обчислити і визначити причину погіршення самопочуття.

Що робити, якщо загальний стан погіршився?

Перше, що потрібно зробити, — це виміряти пульс. Якщо пульс добре відчувається, і його ритм досить прискорений, то найімовірніше, що артеріальний тиск у вас підвищено. А якщо при натисканні артерії на зап'ясті пульс погано прослуховується, і можливо, навіть переривається, то ваш тиск нижчий за норму.

Подивіться уважно у дзеркало. Якщо шкіра на обличчі яскраво-рожевого кольору, з можливими плямами червоного кольору — це ознака підвищеного тиску. При низьких показниках артеріального тиску обличчя стає блідим і виглядає болісно.

Визначте характер головного болю. Якщо тиск підвищений, то біль буде зосереджений у потилиці та скронях. При цьому може з'явитися нудота, запаморочення та блювання. Тупий біль у лобово-тім'яній зоні свідчить про зниження артеріального тиску.

Наявність відразу кількох ознак може стати причиною занепокоєння та негайного візиту до лікаря. Завдяки подібним критеріям можна визначити, в який бік змінився ваш тиск (вгору або вниз), проте точно визначити показники можна лише завдяки тонометру.

Також названо час, коли краще не вимірювати артеріальний тиск.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.