Догори
Дати відгук

Як виявити алергію на цвітіння та що із цим робити — дерматовенеролог

Колись поліноз ще називали сінною лихоманкою.

2 хв на прочитання23 Травня 2021, 06:50
Як виявити алергію на цвітіння та що із цим робити — дерматовенеролог Як виявити алергію на цвітіння та що із цим робити — дерматовенеролог
Поділитись:

Нежить, сльози і пирхота в горлі можуть бути ознаками сезонної алергії. У медицині це має назву поліноз. Під час цвітіння дерев, кущів та рослин, які запилюються вітром, їх пилок подразнює слизову.

Медична статистика свідчить, що страждати від цієї недуги можуть до 40% українців. Рівненська лікарка-дерматовенеролог Аліна Дзюбенко розповіла Суспільному, як визначити, що людина — алергік та що із цим робити.

Щоб захистити себе, фахівці радять під час провітрювання завішувати кватирки вологими тканинами, марлею, щоб мінімізувати потрапляння пилку. А ще – менше гуляти в лісах і парках. І найдієвіше – відразу звертатися до лікаря, тому що нелікований поліноз прогресує, а алергія на пилок дерев може навіть викликати напади задухи.

Колись поліноз ще називали сінною лихоманкою.

"З початком весни все більше пацієнтів звертаються з алергічними проявами як на шкірі, так і з симптомами нежитю, сльозотечі, а також чхання. Саме цей пилок і ці прекрасні квіточки можуть викликати такі симптоми, як сльозотеча, різь в очах, нежить, чхання, а також шкірні прояви. Якщо ви помітили у вас ті чи інші прояви алергії, але не знаєте, на що саме у вас алергія, то краще прогулюватись в ранішній і вечірній час доби, адже цвітіння в цей час є найменш активним", — каже лікарка-дерматовенеролог Аліна Дзюбенко.

Обов'язково після приходу з вулиці треба мити руки, очі та ніс водою, щоденно проводити вологе прибирання, використовувати сонцезахисні креми та окуляри і максимально відмовитись від хімічних засобів в побуті.

"Перечекати – не варіант, тому що цвітіння продовжується довго, а алергічні прояви можуть тільки ускладнюватись. Алергічні прояви можна попередити, а також їх можна успішно пролікувати, тут все залежить від конкретної людини і від конкретного випадку. Варто вчасно звернутись до лікаря", — додає Аліна Дзюбенко.

Поліноз дуже часто плутають із застудою, це затягує звернення пацієнтів за професійною медичною допомогою деколи на багато років. Тому кожна людина, у якої тривалий час є проблеми з закладеністю носа, нез’ясовним свербінням очей, повинна якнайшвидше звернутися до лікаря.

До слова, італійські вчені з'ясували, що ранній підйом знижує ризик небезпечних захворювань.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost