Догори
Дати відгук

Як виростити великий урожай кабачків: прості поради, які шукають всі дачники

Чим підгодувати кабачки, щоб було більше зав'язі і майбутнього хорошого врожаю на вашій заміській ділянці.

7 хв на прочитання03 Червня 2023, 22:30
Поділитись:

Багато городників знають, що кабачки є найпопулярнішими овочами, які ростуть на кожній ділянці. Всі хочуть отримати багатий урожай, тому шукають вирощування кабачків хитрим способом. Виростити кабачки не важко, проте слід знати декілька простих порад, які допоможуть отримати хороший урожай овочів.

Що не люблять кабачки

Кабачки потрібно садити на території, яка добре освітлюється. Вони люблять тепло і зможуть добре рости на такій ділянці. Потрібно не допускати тіні, інакше буде низький урожай. Рівна територія, без різних парканів і дерев, допоможе овочам добре рости.

Що не можна садити поруч з кабачками

Кабачки не повинні рости поруч з небезпечними сусідами. Йдеться про кавуни і дині. Культури будуть споживати корисні речовини, які потрібні кабачкам, можливі і зараження хворобами гарбузових. Тоді ви можете залишитися без хорошого врожаю. Тому не садіть кавуни і дині поруч з кабачками.

Що робити, щоб було багато кабачків

Вибирайте хороше насіння для врожаю

Про ваш майбутній урожай потрібно подумати ще при виборі насіння. Краще звернути увагу на сорти і гібриди, які вже себе зарекомендували. Наприклад, сорт кабачків Грибовський 37 або ж самозапильні гібриди, такі як Езра F1, Мостра F1 і Іскандер F1.

Вважатють, що гібриди приносять більше врожаю, стійкі до захворювання і набагато раніше вступають у фазу плодоношення.

Вирощування кабачків розсадою

Вирощування кабачків через розсаду допоможе отримати перший урожай ще раніше, ніж очікувалося. У тих регіонах, де помірний клімат або в прохолодну затяжну весну, розсадний метод дозволить зібрати більше врожаю.

Зазвичай насіння кабачків ростуть легше, якщо заздалегідь їх замочити в невеликій кількості води і залишити постояти на одну годину.

Щоб виростити розсаду, беріть велику ємність – у овоча, в першу чергу, формується коренева система і тільки після зростає зелена маса.

Приблизно за 25-30 днів, коли з'являться перші сходи, розсаду можна висаджувати в ґрунт. Поки її підгодовувати не потрібно – знадобиться постежити за вологістю ґрунту. Під час висадки розсади кабачків у відкритий ґрунт температура повітря вдень повинна становити близько 26 градусів тепла. Вночі - не менше 14 градусів тепла.

Не забувайте, що для розсади кабачків треба взяти велику ємність.

Садіть кабачки правильно

Кабачки - овочі, які дуже люблять органіку, саме тому їх висаджують саме в теплих лунках або компостних грядках. Земля в момент висаджування як ніби підігріта. У такій ситуації кабачки можуть рости навіть тоді, коли ще на вулиці не розтанув сніг. Крім того, кабачки треба захистити подвійним укриттям-тепличкою, щоб відстань між покриттями становило 30 сантиметрів. Це потрібно для створення так званого ефекту термоса.

Щоб зробити теплу лунку, на два багнета лопати викопайте яму і закиньте в неї бур'яни. Оптимальний варіант - помістити туди свіжу кропиву з сухою травою. Все присипається землею, в яку вже висаджується розсада кабачків. За декілька днів до висадки кабачків лунку потрібно як слід полити настоєм зі збродженої трави. Сам настій розбавляти нічим не треба.

Радять між кущами кабачків замульчувати землю тонким шаром або бур'янів, або сухої трави, щоб зберігалася волога.

Зазвичай розсаду висаджують на відстані як мінімум 80 сантиметрів, так кожен кущ отримає потрібну частку харчування, а урожай буде зручно збирати.

Обов'язково проведіть формування куща

Краще, якщо формування ви проведете в суху погоду, оскільки зрізи повинні швидко підсохнути і не встигнути схопити інфекцію. Самі місця зрізів присипають активованим вугіллям або золою.

Зазвичай обрізається все листя, яке лежить на землі. Не треба зрізати корінець, тому що він живить зав'язь.

Пам'ятайте, що є чоловічі і жіночі квіти – у жіночих помітно потовщення там, де плід, у чоловічих такого немає. Перші чоловічі квіти виходять пустоцвітами - їх слід повністю ліквідувати, щоб не виснажувати ваш кущ. Однак з часом пустоцвіти прибирати не можна, щоб чоловічі квіти запилювали жіночі.

Якщо вирощуються самозапильні гібриди, чоловічі квіти не знадобляться, і їх слід повністю прибрати.

Коли формуються кущі кабачків, найбільші листя частково зрізають, залишаючи лише стебло. Такий метод застосовується для того, щоб вони не затінювали зав'язь, а кущ всередині ретельно провітрювався. Зрізання найбільш великого листя на кущі кабачка – оптимальна робота, щоб не загнивала молода зав'язь.

Кабачки потрібно підгодовувати три рази за сезон

Щоб отримати хороший урожай, потрібно організувати правильну підгодівлю кабачків. Їх потрібно удобрювати як мінімум 3 рази.

Коли висадили розсаду, на 10-й день потрібно робити азотну підгодівлю. Підійде трав'яний настій, який треба розбавити водою в пропорції 1 до 10.

Після початку цвітіння потрібно організувати аналогічну азотну підгодівлю.

Для того щоб зробити трав'яний настій, потрібно заповнити ємність травою (підійдуть листя кульбаби, подорожник, стебла кропиви), залити її водою і прикрити кришкою.

За 7-10 днів, коли зелень вже перебродила, настій розбавляється з розрахунку 1 літр на 10 літрів води. Все це перемішується і підливається в кожен кущ кабачка.

Після початку плодоношення ефективно діє калійне добриво. Потрібно застосувати 2 літри деревної або ж трав'яний золи, яку попередньо слід залити відром води і залишити на добу. Перед поливом золу можна просто розсипати під кущем.

Підживлення настійно радять проводити в суху погоду, коли на вулиці похмуро, щоб сонце не заподіяло листю опіків.

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли зав'язь погана або присутнє загнивання плодів, зробіть підгодівлю на основі бору. Потрібно взяти 5 грамів бору на відро води, додати туди 40 крапель йоду і 1-2 склянки молочної сироватки. Вважається, що сироватка не дає розростатися грибкам, а йод називають хорошим антисептиком.

Як потрібно поливати кабачки

Слідкуйте за тим, щоб під час поливів під кущем була волога. Однак не перестарайтеся і між прийомами поливів дайте можливість підсохнути верхньому шару землі. Поливати кабачки треба не частіше, ніж 1 або 2 рази на тиждень, залежить від погодних умов.

За 1,5 тижні до великого збору врожаю кабачки поливати не можна, інакше вони будуть погано зберігатися і гнити.

Хитрість при зборі врожаю

Коли перші два-три молодих плоду досягають довжини 12-15 сантиметрів, їх потрібно зрізати, щоб плодоношення рослин в подальшому розвивалося.

До стадії дозрівання кабачок на кущі залишати не можна, щоб він не досяг максимального розміру і не почав жовтіти. Якщо кабачок залишиться, кущ буде намагатися всіма силами утворити насіння, що призведе до різкого падіння вашого врожаю. В такому випадку рослина буде давати лише по 1-2 кабачка в тиждень замість 2 кожен день. Термін плодоношення складе всього 1,5 місяці.

Загалом, кабачки потрібно зривати молодими, коли їхне зростання досягло довжини не більше 20 сантиметрів. Так ви збільшите врожайність і отримаєте більш смачні плоди.

Плоди потрібно зрізати гострим ножем, але не виламувати, щоб не пошкодити рослину.7

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання2 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання11 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора