Батьківщиною граната є гірські райони Ірану або, за іншою версією, Аравійський півострів. Жителі Еллади вважали, що плід граната було відтворено з крові Діоніса, бога родючості та виноробства. У Стародавньому Римі гранат називали зернистим яблуком. Яблуком його досі називають і іншими мовами: німецькою Granatapfel, італійською melograno (від apfel, mela — яблуко). Італійці вважають, що саме гранат був тим райським яблуком, яким спокусилася Єва.
КіберПедія розповідає, наскільки гранат — корисний фрукт. У ньому є вітамін В9, який покращує роботу нервової системи та зміцнює пам'ять, вітамін С, що підвищує імунітет та покращує стан шкіри, а також вітамін К, який згущує кров і запобігає внутрішнім кровотечам і крововиливам.
Маски з гранату допоможуть позбутися проблем жирної шкіри, тому що містять органічні кислоти. Вони очищають шкіру і знижують вироблення шкірного сала.
Гранат містить велику кількість органічних кислот, тому його не можна вживати при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, а також при гастриті з підвищеною кислотністю. Також від вживання гранатів варто утриматися людям, які страждають на захворювання підшлункової залози.
Це дуже поширений міф. Насправді в гранаті дуже мало заліза, а головне — воно практично не засвоюється організмом людини.
Багато хто думає, що в гранаті багато вітаміну С. Але він не є одним із лідерів за вмістом цього вітаміну. Гранат містить лише 10 % вітаміну С від РСП.
Навпаки, погіршує. Тому що містить багато кислот (1,8 г на 100 г), що руйнують зубну емаль. Після вживання граната обов'язково слід прополоскати рот водою.
Насправді кісточки ніяк не можуть викликати запалення апендикса. Крім того, бувши грубою клітковиною, вони стимулюють роботу товстого кишківника, позбавляючи запорів.
Вони містять багато танінів, вони корисні при діареї, і навіть можуть стати протиотруту при отруєнні солями свинцю й інших важких металів.
Гранат має сечогінну дію, знижує тиск, а значить, дійсно корисний для серця та судин.
Органічні кислоти, які у гранаті, поліпшують мікрофлору кишківника.
Гранат містить таніни, які зміцнюють судинні стінки.
У кісточках граната міститься вітамін Е та фітоестрогени, які покращують стан жіночої репродуктивної системи.
Як вибрати корисний і смачний гранат?
По-перше, віддайте перевагу гранатам, які вирощувалися недалеко від вашого регіону. Що довше гранати пролежали після збирання, то менше в них збереглося корисних властивостей.
По-друге, вибирайте важкі гранати. Соковитий гранат буде завжди важчим, ніж його підсохлий побратим.
По-третє, вибирайте гранати із сухою шкіркою. Гранати із сирою шкіркою — недозрілі. Але дивіться, щоб на сухій шкірці не було коричневих плям — вони говорять, що гранат почав гнити.
І, по-четверте, не купуйте гранати, у зав'язях — «маківках» — яких є зелені ділянки: такі гранати були зірвані недозрілими. Коричневий колір зав'язі свідчить, що гранат зірвали вже дозрілим, і він буде гарантовано солодким.
Гранати без кісточок із Ізраїлю та Узбекистану — це не генномодифікований продукт, їх було виведено шляхом селекції, тобто вибіркою із загальної маси особин із бажаними показниками. Насправді навіть гранат без кісточок має кісточки, просто вони дуже маленькі і м'які.
Також ми розповідали, чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог.