Догори
Дати відгук

Як встояти перед морозивом на дієті: чотири лайфхаки від експерта

Трішки практики — і це стане звичкою.

4 хв на прочитання26 Травня 2024, 11:33
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Коли почалася літня спека, дуже важко встояти перед морозивом — особливо якщо при цьому сидиш на дієті. Проте це цілком досяжна мета. Фітнес-тренер Віктор Мандзяк розповів про простий спосіб її досягнути.

«На дієті ми змушені боротись самі з собою. Одне наше «Я» хоче вузьку талію, інше «Я» бажає отримати багато калорій. І наше завдання — допомогти першому «Я» покласти на лопатки друге «Я» — встояти перед спокусою зжерти морозиво», — говорить експерт.

Він пояснює, що те «Я», яке хоче морозиво, розташоване в лімбічній системі — примітивних тваринних структурах мозку, які відповідають за емоції і задоволення. Натомість те «Я», яке турбується про наші довготривалі плани і цілі, зокрема, набути вузької талії, розташоване зверху над лімбічною системою в корі головного мозку, а саме в так званій префронтальній корі (там, де чоло).

«Це істинно людська частина мозку, жоден ссавець чи примат не має такої розвиненої кори головного мозку як ми з тобою. Саме тому вони не прагнуть отримати Нобелівську премію і не боряться зі спокусою перед морозивом», — жартує Віктор Мандзяк.

Експерт наголошує, що лімбічна система пригнічує активність кори, а кора своєю чергою пригнічує лімбічну систему.

«Це справжня боротьба! Коли ми на дієті й у нас із писка стікає слина при спогляданні «Пломбіра», ці мозкові структури якраз ведуть свій двобій. Лімбічна система прагне зжерти морозиво, префронтальна кора — встояти перед спокусою. І нам із тобою треба допомогти корі головного мозку виграти батл», — говорить фітнес-тренер.

Віктор Мандзяк радить, як же встояти перед морозивом.

1) Нагадати собі про свою ціль

«У момент спокуси треба нагадати собі, для чого це все (не морозиво, а талія, звісно). В деталях уявити собі наслідки досягнення окресленої цілі. Це треба саме уявити, адже підсвідомість, яка й прийме остаточне рішення, слів не знає. Уяви, як на тобі лежить святкова сукня, як вона описує собою талію і стегна; як голодно на тебе дивляться чоловіки і заздрісно — подружки; як всі питають тебе «як», просять поділитись секретом успіху; як дивуються твоїй силі волі. Уяви це все. І відчуєш сильну мотивацію встояти перед якимось нещасним «зацукрованим молоком», — говорить експерт.

2) Глибоке дихання

У момент потягу і бажання слід почати глибоко дихати (не більше 10 дихальних актів на хвилину). Річ у тім, що глибоке дихання — це дихання спокою, тому воно знижує активність емоційної лімбічної системи.

3) Дозвольте потягу просто бути

Коли ми споглядаємо певне відчуття, воно втрачає свою силу над нами. Розглядайте потяг до морозива не як частину себе, а як окрему сутність у своєму тілі. Рефлексія, обдумування і міркування — це «парафія» кори і головного мозку. Чому б не пороздумувати над відчуттями. Цей потяг до морозива — який він? Яка в нього форма? Де він відчувається в тілі?

4) Дозвольте бажанню просто бути

«Ми часто намагаємось уникнути чи позбавитись неприємних думок, емоцій чи відчуттів. Бо нам здається, що якщо з ними нічого не зробити, вони будуть мучити нас вічно. Тому ми й накидаємось на морозиво, щойно нам його захотілось.

Хоч це прозвучить дещо контрінтуїтивно, але бажання, як і думки чи емоції, не мусять бути задоволені. Ті чи інші бажання постійно з’являються — і зникають, якщо ми їх задовольняємо або… просто проживаємо.

Як тільки «морозивне бажання» зрозуміє, що тут ніхто йому коритись не збирається, […] воно змотає вудочки і просто… зникне, а мозок переключить увагу на щось інше. Так працює наша психіка», — пояснює Віктор Мандзяк.

Отже, як встояти перед морозивом? Потрібно уявити свою ціль, глибоко подихати, розглянути своє бажання і дозволити його собі відчувати. Трішки практики — і це стане звичкою, запевняє експерт.

«Звичкою, яка допоможе тобі долати не тільки спокусу перед їжею, а й спокусу залізти в тік-ток, перевірити 101 раз месенджери, запалити цигарку і ще купу всього, що отруює твоє життя. І кожен раз, коли ти застосовуєш цю тактику до поведінки, яка розходиться з твоїми планами і цілями, ця поведінка трішки втрачає свою силу — звичка руйнується, лишаючи місце для чогось більш конструктивного», — впевнений фітнес-тренер.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.