Догори
Дати відгук

Як впоратися зі стресом: 7 простих способів, які легко застосувати в домашніх умовах

Кроки подолання хронічного стресу потребують тривалого й систематичного застосування.

3 хв на прочитання03 Грудня 2023, 23:50
Як впоратися зі стресом: 7 простих способів, як позбутися стресу Як впоратися зі стресом: 7 простих способів, як позбутися стресу
Поділитись:

Способи впоратися зі стресом – це практичні поради для допомоги людині, що потерпає від впливу стресових факторів.

7 способів впоратися зі стресом – це поради для швидкої допомоги у стресовій ситуації, а кроки подолання хронічного стресу потребують тривалого й систематичного застосування й передбачають комплексний підхід.

Стрес є природною реакцією організму на зовнішні стимули та виклики. У певних ситуаціях він може навіть бути корисним, мобілізуючи наші ресурси для вирішення проблем. Однак коли стрес стає постійним і тривалим, він може перерости в хронічний стрес, який, своєю чергою, може негативно позначитися на фізичному та психологічному стані людини.

7 СПОСОБІВ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ

1. ПОГРАЙТЕ

Так, багато хто говорить, що комп’ютерні ігри і т.п. не можуть бути корисні, а тільки навпаки, погіршують ситуацію. Але якщо правильно ними користуватися, то це йде на благо. Наприклад, коли ви намагаєтеся заглушити в собі напад паніки, то кращий спосіб зробити це швидко і ефективно – дістати смартфон і включити улюблену гру, щоб сконцентруватися на чомусь іншому і заспокоїтися.

2. МЕДИТАЦІЯ

Якщо ви розумієте, що вже на межі, то накнайшвидше усамітніться і сядьте в зручну позу, закрийте очі і сконцентруйтеся на вдиху і видиху. Якщо буде важко, то сконцентруйтеся на звуках, що оточують вас. Намагайтеся викинути думки з голови. Якщо у вас не виходить і ви розумієте, що знову повернулися до роздумів, то просто повертайтеся до медитативного стану. Нічого страшного, чим більше ви будете практикуватися, тим легше буде контролювати уявний потік.

Дана вправа підходить і в довгостроковій перспективі, так, якщо ви будете займатися медитацією кожен день, то ви станете на багато краще концентруватися і значно стресостійкішими.

3. СТАН ПОТОКУ

Якщо коротко кажучи, то займіть себе справами, завдяки яким ви зможете увійти в стан потоку. Бажано, щоб справа була досить важкою, але в той же час посильною.

Це може бути все що завгодно, навіть звичайні справи, які ви виконуєте на роботі чи вдома, на кшталт перебрання паперів чи миття посуду.

4. ОЦІНІТЬ СИТУАЦІЮ ЗІ СТОРОНИ

Уявіть те, що з вами сталося, але не вашими очима, а очима стороннього спостерігача. Так, ви почнете міркувати більш тверезо і, можливо, проаналізувавши таким чином ситуацію, ви будете здатні знайти вихід зі складної ситуації або залишити неприємні спогади в минулому.

5. ЗАПИСИ

Якщо ви відчуваєте, що перестаєте контролювати свої емоції, то сядьте в тихе місце, де вас ніхто не буде турбувати і виплесніть все те, про що ви думаєте, на папір. Не стримуйте себе. Потім дуже важливо перечитати всі записи і розбудити раціональну частину себе. Проаналізуйте і зробіть висновок, щоб в майбутньому таких ситуацій більше не повторювалося.

6. ФІЗИЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ

Це не обов’язково повинен бути похід в спортзал, ви можете просто пострибати на місці або енергійна ходьба навколо свого робочого столу. Головне — це інтенсивний рух пртягом короткого часу.

Це так само може піти вам на користь в довгостроковій перспективі. Якщо щодня займатися спортом, то тим самим ваш рівень стресу знижується, а психологічний стан приходить в норму.

7. ВОДА

Звичайний стакан води — це відмінний засіб, щоб швидко привести себе до тями, але дуже важливо доповнити цей спосіб будь-яким іншим перерахованим вище. Тому як ковток води здатний прибрати лише первинні «симптоми» стресу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.