Догори
Дати відгук

Як впоратись з втомою ніг: поради балерини

такі вправи будуть корисні й тим, хто далекий від хореографії

3 хв на прочитання21 Серпня 2023, 06:34
Поділитись:

Від болю і напруги в м’язах ніг страждають, звичайно, не тільки балерини – ці відчуття знайомі і бігунам, і любителькам високих підборів.

Але саме артистам балету правильний релакс вкрай важливий. Він допомагає їм витримувати щоденні багатогодинні репетиції та вистави. Своїм рецептом розслаблення поділилася легендарна італійська балерина Карла Фраччі.

Зараз Карла Фраччі, захоплена танцями з дев’яти років і стала прима-балериною театру Ла Скала у вісімнадцять, виходить на сцену все рідше, займаючись більше організаторською та громадською діяльністю і беручи участь у журі хореографічних конкурсів. Вона також займає пост Посла доброї волі Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) і не так давно випустила книгу власних мемуарів. Втім, все це не заважає 79-річній балерині знаходити час на відпочинок і турботу про своє здоров’я.

"Дуже люблю працювати в саду, це допомагає мені відволіктися і розслабитися", – говорить Карла Фраччі.

Час від часу балерина відвідує сеанси масажу і регулярно виконує нескладні вправи. А ось особливої системи харчування у синьйори Фраччі немає.

"Не дотримуюся якоїсь дієти, їм двічі на день, просто не переїдаю, іноді, звичайно, дозволяю собі пасту, але куди частіше їм страви з рису", – розповідає вона.

На гастролях ритм життя балерини помітно відрізняється від того, до якого вона звикла в Італії: це постійні зустрічі з шанувальниками і партнерами і щоденні тригодинні репетиції. Знімати напругу сеньйорі Фраччі допомагає нескладний комплекс рухів, частина яких зазвичай використовують для хореографічної розминки і затримки. Це скручування, різні варіанти нахилів з положення сидячи і пліє. Такі рухи покращують кровообіг мускулатури і зв’язок, рухливість суглобів. Перед репетиціями і виступами це необхідно, щоб знизити ймовірність травм, а після – розвантажити м’язи, вивести їх зі стану гіпертонусу.

Тому, до речі, такі вправи будуть корисні й тим, хто далекий від хореографії та балету, але час від часу страждає від відчуття тяжкості в ногах.

Виконуйте вправи послідовно, утримуючи кожне положення від 20 до 40 секунд і повторюючи рухи в 2-3 підходи. Рівень гнучкості і розтяжки у всіх різний, тому нічого страшного, якщо перший час ви будете виконувати вправи не в повну амплітуду або зовсім недовго. Регулярні заняття допоможуть поліпшити результат і самопочуття.

Під час заняття дихайте розслаблено, зусилля робіть на видиху.

Завершіть урок розслабленою позою: 2-3 хвилини полежте на підлозі, розмістивши стопи на фітболі, стільці або стіні – важливо розташувати їх вище рівня голови. Це допоможе зняти набряклість і поліпшити лімфоток.

Повторюйте комплекс 4-5 разів на тиждень або на наступний день після інтенсивного тренування на м’язи ніг.

Для виконання вправ вам знадобиться тільки килимок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.