Догори
Дати відгук

Як відучити кота дряпати шпалери та меблі: 6 працюючих способів

Потрібно спокійно і послідовно відучувати її від цього "захоплюючого" заняття.

5 хв на прочитання22 Квітня 2023, 15:33
Поділитись:

Кішки - істоти норовливі, що вимагають особливого підходу до їх виховання. Але, крім задоволення від спілкування, вони можуть завдавати людям деякі незручності. Зазвичай це пов'язано з псуванням речей у квартирі, особливо шпалер та меблів.

Чому кішка дряпає стіни?

Для кішок точити пазурі також природно, як для людей чистити зуби та приймати душ. Сучасні шпалери мають об'ємну текстуру та нагадують котам дерево, об яке їм так зручно точити пазурі. Ця обставина приваблює і стимулює кошенят драти і гризти шпалери.

Коли кішка дере меблі або стіни, у цього є кілька причин. Одні суто фізіологічні, інші – психологічні та поведінкові.

Можна виділити 4 основні причини, чому кіт так робить:

  1. Підкоряється інстинктам. Тисячі років предки сучасних котиків дряпали кору дерев, заточуючи свої мисливські інструменти, щоб успішніше виживати. Кішка точить пазурі, щоб скинути верхній шар, що складається з мертвих клітин. Така процедура допомагає зробити пазурі міцнішими та стійкішими до зносу.
  2. Мітить територію. Під подушечками у кішок є феромони. За допомогою слідів від пазурів та власного запаху тварини розмежовують свої територіальні володіння.
  3. Зганяє агресію. Ви напевно помічали, як старанно вихованець впивається кігтями в поверхню, коли він злий і засмучений. Таким чином вихованець знімає напругу. Кіт може бути напружений через будь-що: інша тварина в квартирі, перестановка меблів, переїзд, зміна в харчуванні або режимі дня. Своїм дряпанням кіт знімає стрес і активніше позначає право власності.
  4. Просто розслаблюється. Коту може бути нудно, адже він весь день сидить один удома, а якщо на нього ще й не звертають уваги, а в квартирі немає нічого, що належало б йому і могло його зайняти. Так вихованець і знаходить собі заняття, роблячи фактично єдине, що йому доступно.

Тепер коли причини проблеми зрозумілі, давайте розберемося, як можна відучити кішку драти стіни.

Як привчити кішку бити шпалери

Щоб улюбленець залишив у спокою домашній інтер'єр, потрібно організувати для нього місце, в якому можна поточити пазурі і не побоюватися покарання.

1. Купити кігтеточку

Мабуть, це основний і найважливіший спосіб спрямувати природну потребу тварини в мирне русло. Щоб привчити вихованця до кігтеточки, спочатку поставте її поряд з тим місцем, де котик дряпаює меблі, а потім поступово пересувайте пристрій в потрібне місце.

Також, щоб кішка перестала драти шпалери і переключилася на кігтеточку, потрібно показати їй, як користуватися цим пристроєм. Піднесіть тварину та проведіть її лапою по поверхні. Такі маніпуляції потрібно буде повторити кілька разів. Хваліть кота і давайте щось смачненьке, коли він точить нігті правильно.

Привернути увагу кішки до кігтеточки також допоможуть прикріплений до неї шматок шпалер, або обробка спеціальним спреєм, наприклад, валеріаною або котячою м'ятою.

2. Побризкати спеціальними засобами

Якщо кішка ні в яку не хоче користуватися кігтеточкою, варто спробувати обробити "улюблені місця" спеціальними засобами, які можна купити в зоомагазині. Цитрусові, чорний перець, полин – це дуже приємні аромати для кішок і зазвичай вони нормально сприймаються людиною. Також можна використовувати розбавлені у воді оцет чи парфуми. Але таку обробку доведеться проводити дуже часто. І не варто це робити відразу у всіх місцях - це зайвий стрес від неприємного для кішки запаху тільки посилить ситуацію.

А якщо ваша кішка освоїла кігті, починайте відважувати її від тих місць, де кігті точити не слід. Відлякуйте її, бризкаючи з пульверизатора в той момент, коли вона починає дряпати меблі. Кішка пов'язуватиме неприємні відчуття зі своїми діями і перестане підходити до цього місця.

3. Зробити липкі поверхні

Відомо, що кішкам не подобаються липкі поверхні. Тому ще одна ідея – це наклеїти на "заборонене" місце двосторонній скотч. Існує також скотч, який має прозору основу і не буде особливо помітним на деталях інтер'єру. Коли ваш вихованець відвикає від цього місця, скотч можна прибрати.

4. Купити антидрапки

Якщо нічого не допомагає і пухнастий улюбленець продовжує дряпати ваші меблі, спробуйте кумедний винахід – антидрапки. Це такі маленькі силіконові ковпачки, які приклеюються кішці на пазурі. Вони добре тримаються на коготочках, поки ті не відростуть. Потім їх можна буде приклеїти повторно. При цьому ваш котик може продовжувати дряпати меблі, але тепер вже без шкоди для неї. Антидрапки не тільки захищають меблі від котячих пазурів, але й смішно виглядають - майже як манікюр.

5. Постригти пазурі

Більш радикальний спосіб відучити тварину дерти диван - постригти йому пазурі. Зазвичай їх підстригають під певним кутом за допомогою спеціальних кусачок. Щоб випадково не нашкодити кішці, цю процедуру слід проводити у фахівця-ветеринара.

6. Дресирування

Деякі породи кішок цілком реагують на навчання, яке застосовують до собак. Але здебільшого дресирування викликає у кішки негативні асоціації. Як тільки вихованець захоче подряпати шпалери чи диван, можна голосно грюкнути в долоні, бризнути в нього водою або ще якось відлякати. Якщо ви будете наполегливі і вчасно передбачите її наміри, то вам не доведеться пускати в хід попередні 5 методів.

Так що, якщо ваша кішка любителька почистити кігтики об меблі та стіни, то щоб її відучити, потрібно бути терплячим і послідовним, пробувати перераховані вище методи. Що точно не можна робити, щоб змусити кота перестати псувати майно – застосовувати фізичну дію – кішки не зрозуміють надлишок негативної енергії, спрямованої на них та перестануть довіряти своєму господареві.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання32 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання5 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання7 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому