Як відрізнити справжнє вершкове масло від фальсифікату — поради фахівців
2/3 вершкового масла на ринку — це фальсифікат.
Дві третини вершкового масла на ринку – це фальсифікат. Про це повідомляють Факти. 12 із 168 підприємств України підробляють молочку. Наприкінці 2020 року Антимонопольний комітет оштрафував 10 підприємств на понад 140 млн грн. Несумлінні виробники виготовляли суміші з невідомими складниками та називали продукт маслом. У деяких випадках вміст немолочних і рослинних жирів сягав 90–100 %.
Справжнє вершкове масло — це продукт винятково з молока. І виготовляти його згідно з державним стандартом в Україні дозволено лише чотирьох видів:
- масло екстра з жирністю понад 80%;
- масло селянське з жирністю від 72,5 % до 79 %;
- масло бутербродне, яке містить від 65 % до 71 % жиру;
- масло топлене.
Однак під виглядом вершкового в Україні продають що завгодно, але аж ніяк не справжнє масло. За 200 грам вершкового «Білоруського» масла з жирністю аж 82 % просять лише 20 грн.
Хоча етикетка запевняє, що це масло із чистих вершків, виконавчий директор Союзу споживачів України пояснює, що це підробка:
«Вони зобразили символіку Білорусі, але відношення до Білорусі воно жодного не має. У Білорусі таке б не випустили за такою ціною. Тут зазначили, що це Гомельська область, але це все робиться в Україні».
На інших ринках українцям теж пропонують «Білоруське» і солодковершкове «Селянське». Попри солідну упаковку, в його складі майже на 100 % рослинний жир.
Це масло виготовляють в Таращанському районі Київської області. Ззовні підприємство схоже на звичайний будинок. Жодних натяків на потужне виробництво, немає лабораторій, цистерн із молоком і мийки для молоковозів.
Частину обладнання на підприємстві опломбувала нацполіція. Жінка, яка представилася охоронцем, каже, що була перевірка і виробництво масла на днях призупинили. Попри це маслом із цього цеху продовжують торгувати у Києві.
Для контрасту під Києвом є невелика ферма, де теж роблять вершкове масло. Тут уже замкнений цикл — зі своїми коровами та козами і навіть маленьким музеєм.
Тут є старовинні столові ножі, ємності для зберігання та колекція усіляких приладів, за допомогою яких у старовину готували масло.
Працівниця Надія Трохимівна знає про вершкове масло все, адже займається цим уже 20 років.
«Якщо дістаєш масло із морозилки та починаєш його намазувати, а воно мажеться на булку, то значить, що це не натуральне масло. Адже натуральному маслу потрібен час, щоб воно розтануло, перед тим, як воно намажеться», — пояснює Надія Трохимівна.
Річ у тім, що молочний жир швидко застигає, а плавиться повільно. На відміну від жиру рослинного, яким і зловживають.
Оскільки молока в Україні катастрофічно бракує, ціни на масло невпинно ростуть. Чим, власне і користуються недобросовісні виробники, зваблюючи покупців дешевими підробками. Адже вони кримінальної відповідальності не несуть. Максимум, що можуть зробити — зупинити їхнє виробництво на деякий час.
Для великих молочних гравців — це серйозна проблема, яка невдовзі може обернутися дефіцитом натурального масла.
Нагадаємо, що також кожна десята упаковка ліків в Україні — підробка.