Догори
Дати відгук

В Україні проблеми с вершковим маслом: скрізь фальшиве

Контролем якості продуктів повинен займатися не Антимонопольний комітет, а Державна служба з безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів.

2 хв на прочитання15 Листопада 2020, 15:52
Поділитись:

Підприємства, звинувачені Антимонопольним комітетом України в фальсифікат вершкового масла, можуть уникнути сплати мільйонних штрафів. Про це, в ефірі одного з українських телеканалів розповів виконавчий директор всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

"У Київській області є заводи, які підробляють масло, підроблене масло робиться в кожній області, але держава нічого не бачить", - заявив він.

У цьому контексті він навів приклад заводу в місті Тараща Київської області.

"У Таращі знаходиться завод, він робить масло, в якому рослинних жирів, пальмової олії, 98%. Заходиш на ринок" Лісовий ", там є точки, де це масло продається по 22 гривні за пачку", - повідомив він.

За словами експерта, підприємство "схоже на Чорнобильську зону", функціонує на застарілих технологіях і "вбиває екологію".

Несміянов підкреслив, що контролем якості продуктів повинен займатися не Антимонопольний комітет, а Державна служба з безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів.

"Це дуже вигідний бізнес, і він просто тупо з кимось ділиться", - сказав він, відповідаючи на питання, чому з фальсифікацією вершкового масла так важко боротися.

До слова, відповідно до держстандарту (ДСТУ 4399:2005) масло повинно містити в своєму складі виключно молочний жир. Будь-які інші домішки – такі, як рослинний жир – одразу позбавляють продукт назви «вершкове масло».

Виходячі з перевірки продукції, Антимонопольний комітет України наклав штрафи на загальну суму 30 млн грн на п'ятьох виробників молочної продукції. Адже продукти під назвою «солодковершкове масло», які виробляли підприємства,    містили  немолочні та рослинні жири. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.