Зараз в Україні почалася пора березового соку, але не всі знають, як зібрати його правильно. Як запастися березовим соком екологічно та з користю для здоров'я йдеться у сюжеті ТСН.
Найперше, березовий сік слід заготовляти в екологічно чистій зоні. Поблизу не має бути великих промислових об'єктів, сміттєзвалищ, кладовищ. Заборонено заготовлювати та вживати сік із дерев, які ростуть у забруднених радіацією регіонах.
Звернути увагу слід і на те, що сік можна брати з берез, яким понад 50 років. Також дереву має залишатися жити не більше 10 років до планової вирубки.
Березовий сік не варто купувати з рук у чоловіка на трасі чи в бабусі на продуктовому ринку. Завжди є ймовірність того, що продукт заготували недбало. До того ж ніхто не може дати гарантії, що дерева росли в екологічно чистому регіоні. Тому потрібно надавати перевагу промисловим виробникам.
До слова, зараз на Волині лісівники планують за кілька тижнів (поки саме сезон соку) заготовити півтисячі тонн цього напою. Робити це необхідно правильно. Спочатку просвердлити маленький отвір у стовбурі дерева. Потім — поставити туди дерев'яний кілочок, по якому сік буде стікати у місткість.
Зібраний сік поїде в магазини та супермаркети країни. А ще — за кордон. Охочі покуштувати українській березовий сік проживають у Німеччині, Ізраїлі та, навіть, Канаді й США.
Варто пам'ятати, що за законом не можна самостійно заготовлювати сік там де спаде на думку. Потрібно придбати у держлісгоспах так званий лісовий квиток, де точно вкажуть ділянку із березами та рентну плату за кожний літр отриманого соку. В середньому, кожен літр обійдеться в 31 копійку.
Із березового соку можна готувати безліч смаколиків: льодяники, квас і навіть березове шампанське. Але всі ці напої та солодощі варто вживати після рекомендації лікаря. Саме він може сказати точно, чи буде березовий сік корисний для організму.
Раніше ми вже писали про те, які хвороби лікує березовий сік і кому корисно пити цей чудо-напій.