Догори
Дати відгук

Як тіло попереджає про інсульт: ці провісники з’являються за кілька тижнів до нападу

Він проявляється не тільки у вигляді втрати контролю над тілом.

3 хв на прочитання13 Вересня 2023, 08:11
Поділитись:

Інсульт проявляється різко і навіть може стати причиною смерті. Проте про напад можна дізнатися заздалегідь: якщо звернути увагу на подібні симптоми і вчасно звернутися до лікаря.

Сьогодні інсульт вважається однією з найчастіших причин смертності. Якщо пояснювати простими словами, інсульт пов’язаний із погіршенням кровообігу. Спочатку йде закупорка дрібних судин, далі — ушкодження невеликих ділянок мозку, які відповідають за ті чи інші дії нашого організму.

Як правило, тіло швидко реагує на подібні пошкодження і намагається їх усунути: не факт, що успішно, без ризику повторення проблеми і серйознішого погіршення самопочуття. Якщо знати про подібні сигнали, у тебе з’явиться більше шансів відстежити їх і зрозуміти причину появи. А в ідеалі — якнайшвидше пройти обстеження і з’ясувати, що не так із твоїм здоров’ям.

Інсульт — страшна річ: яка часто зустрічається навіть серед людей молодого віку, а проявляється не тільки у вигляді втрати контролю над тілом.

Різкі зміни зору

Звичайно, з віком та нон-стоп використанням гаджетів здоров’я наших очей неминуче страждає. Але якщо ти помітила раптове погіршення зору (як і слуху), варто звернутися до лікаря. Це найпоширеніша ознака перенесеного мікроінсульту.

Сильні головні болі

Голова може боліти з різних причин — у тому числі через остеохондроз та інші діагнози, пов’язані з погіршенням кровообігу в цій зоні. Різним може бути і біль — від довгого і ниючого до короткочасного і гострого. Якщо зазвичай ти не стикаєшся з подібною недугою, сильний, різкий і нетиповий для твого стану головний біль може стати важливим тривожним дзвіночком, який не можна ігнорувати.

Складнощі з мовним апаратом

Нерідко люди, близькі до інсульту, починають дивно говорити, плутаючи фрази та слова подекуди, навіть не помічаючи цього. Буває, що подібна проблема виражається й інакше: коли ти сам починаєш не розуміти оточуючих людей.

Якщо тобі здається, що всі навколо різко стали нести нісенітницю і дивно поводитися, можливо, твій мозок втратив звичне живлення, і нейрони функціонують не так активно, як раніше. Не міг увесь світ раптово збожеволіти – у цьому випадку проблему потрібно шукати в собі!

Головна небезпека «провісників» інсульту полягає в тому, що подібні симптоми хоч і з’являються дуже різко, але так само швидко відступають. Через це багато людей не звертають уваги на такі тимчасові помутніння — як то кажуть, з ким не буває?

Звичайно, нікому не хочеться панікувати через кожну дрібницю. Але пам’ятай: іноді саме увага до дивних деталей може врятувати тебе. Поряд з дотриманням оптимального харчування, мінімізацією шкідливих звичок та дотриманням інших правил здорового способу життя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання7 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора