Догори
Дати відгук

Як схуднути до відпустки, особливо якщо відпустка завтра — поради лікаря

Більшість дієт занадто суворі і завдають більше шкоди, ніж користі.

2 хв на прочитання05 Серпня 2021, 06:50
Як схуднути до відпустки, особливо якщо відпустка завтра — поради лікаря Як схуднути до відпустки, особливо якщо відпустка завтра — поради лікаря
Поділитись:

Схуднути швидко можна, але ненадовго. Щоб схуднути надовго, необхідно дотримуватися правильного харчування. Більшість дієт занадто суворі і завдають більше шкоди, ніж користі. Але не всі. Існує приблизний план харчування, який допоможе без стресу перейти на корисне харчування і при цьому не буде сильно обмежувати у виборі їжі, говорить Олена Лемешко, семійна лікарка.

Перший варіант такого харчування - середземноморська дієта. Її можна сміливо дотримуватися і в Україні. Для цього не потрібно багато грошей або купувати спеціальні продукти, все є в найближчому супермаркеті. Чіткого переліку продуктів, які включає середземноморська дієта, немає. Це орієнтовний план здорового раціону, який можна коригувати під свої можливості і переваги. Така дієта не має протипоказань і не завдає шкоди. В її основі - фрукти, овочі, горіхи, паста, хліб і крупи. Кращий напій - вода, а найкраща заправка для овочів - натуральне оливкове масло. Білий хліб і рис краще звести до мінімуму або виключити з раціону.

Другий варіант, за словами лікарки, - це тарілка здорового харчування. Потрібно взяти велику плоску тарілку і подумки розділити її на чотири частини. Чверть тарілки повинні займати овочі, чверть - фрукти, ще чверть - продукти з цільного зерна, наприклад, макарони з твердих сортів борошна, цільнозерновий хліб і каша з коричневого рису. Частину, що залишилася чверть слід відвести під здоровий білок: пісне червоне м'ясо, птиця або риба. У самій дієті не передбачені алкоголь, торти, тістечка і цукерки. Але це не означає, що їх не можна їсти. Описаний план харчування - основа і 90% раціону. В інші 10% можете додавати улюблені ласощі.

Так як же все-таки схуднути до відпустки? Лікарка Лемешко радить, що самий працюючий план: знизити кількість калорій, що поступають і збільшити їх витрати. Простіше кажучи - менше їсти і більше рухатися.

Важливо розуміти, говорить медик,  збалансоване і повноцінне харчування не рівнозначно схудненню. Для першого можна взяти за основу Тарілку здорового харчування або Середземноморську дієту. Для другого - менше їсти, більше рухатися.

Лікарка наголошує, не варто прагнути до конкретної ваги або розміру одягу: "Дієта в першу чергу призначена для збереження здоров'я, а не для того, щоб влізти в сукню потрібного розміру або виглядати чудово в купальнику".

Нагадаємо, надмірна вага знижує ефективність вакцинації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання4 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання5 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання6 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання13 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost