- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як приготувати соус ткемалі зі слив в домашніх умовах- рецепт Західної Грузії
Як приготувати соус ткемалі зі слив в домашніх умовах- рецепт Західної Грузії
Просто ідеальний до смаженого або запеченого м'яса
Як приготувати соус ткемалі зі слив в домашніх умовах, чудово знає будь-яка грузинська господиня. Адже головний інгредієнт – слива, росте у кожному подвір’ї. Наш рецепт – справжнісінький грузинський соус ткемалі: саме так роблять цю приправу у Західній Грузії. Кислуватий, в міру гострий соус просто ідеальний до смаженого або запеченого м'яса!
- 3 кг слив
- 2 шт сушеного червоного гіркого перцю
- 500 мл питної води
- 250 гр кропу (стебла з зонтиками)
- 300 кг свіжої кінзи
- 260 гр свіжої м'яти
- 5 зубчиків часнику
- Сіль
- Цукор
1
Вимиємо сливи та покладемо у глибоку каструлю або казан. Заллємо питною водою та поставимо на плиту.
2
Варимо сливи для ткемалі на помірному вогні, щоб вони повністю розварилися. Знімаємо з вогню та протираємо крізь сито у чисту каструлю.
3
Кріп для ткемалі миємо та добре обсушуємо. Обв'яжемо міцною ниткою, щоб вийшов пучок. Покладемо його в соус разом з сушеним червоним перцем. Поставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
4
Кінзу та м'яту вимиємо та обсушимо паперовим рушником. Нарізаємо та поміщаємо у чашу блендера. Часник очищаємо, додаємо до зелені та подрібнюємо все разом.
5
Пучок кропу та перець обережно виймаємо шумівкою зі сливової маси. Підмішаємо подрібнену зелень з часником і знову доводимо до кипіння. Можна додати сіль і цукор на ваш смак. Варимо ще 15 хвилин на мінімальному вогні.
6
Отриманий соус ткемалі відразу ж розливаємо у сухі стерилізовані баночки. Щільно закриваємо та даємо повністю охолонути. Зберігаємо соус ткемалі на зиму в сухому прохолодному місці.
В залежності від сорту та кольору слив, колір ткемалі може бути червоний, жовтий, коричневий. Інколи варять соус ткемалі з аличі або з терну, додають помідори та цибулю, коріандр та базилік.
Надати подібну до ткемалі приємну кислуватість допоможуть ягоди червоної смородини. Звичайно, ці рецепти відрізняються від класичного, проте кулінарія завжди цікава саме творчістю!