Догори
Дати відгук

«Пийте більше води» нирки не захистить — лікарі

Науковці встановили, що не треба циклитися на кількості випитої води.

3 хв на прочитання31 Серпня 2021, 07:43
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає, що останнім часом пацієнти запитували про збільшення споживання води для запобігання нирковим захворюванням, згідно з рекомендаціями нефрологів.

Протягом багатьох років все більше лікарів-нефрологів та лікарів первинної ланки медичної допомоги рекомендують пити більше води для того, щоб розчинити ще невідомі нефротоксини або просто для занурення нирок у дружнє середовище. На перший погляд, ця рекомендація має сенс.

Але близько 4 років тому науковці з Канади провели рандомізоване широкомасштабне клінічне, хоча не досить досконале за методологією, дослідження під назвою «Хронічні захворювання нирок та споживання води», щоб визначити, чи може високе споживання води уповільнити зниження функціональної спроможності нирок.

Упродовж одного року спостереження пацієнтам із хронічним захворюванням нирок 3 стадії або вище було запропоновано збільшити щоденну норму споживання води на 1,0-1,5 л/добу або не змінювати її. Було встановлено, що додаткове споживання води в групі втручання не захищало від подальшого погіршення ниркової функції.

Враховуючи те, що основним обмеженням була можлива відсутність прихильності до збільшення споживання води (у більшості пацієнтів виділення сечі збільшилося лише на 600 мл/добу), на думку науковців, зазначене дослідження є першим науковим відкриттям того, що високе споживання води не є захисним механізмом для нирок, як це вважалося раніше.

Проте короткі клінічні дослідження показують, що споживання води може знизити рівень глюкози натщесерце або відновити гемодинамічну стабільність. Це невеликі дослідження з короткими періодами спостереження, тож справжню користь споживання води точно оцінити наразі не є можливим.

Щоб допомогти вирішити цю проблему, дослідники провели трирічне проспективне дослідження 1265 пацієнтів із хронічними захворюваннями нирок 3 стадії або вище, щоб визначити, яка кількість споживання води (якщо така кількість існує) допоможе запобігти зниженню функції нирок.

Дослідження показало, що учасники, які знизили осмолярність сечі від вихідного рівня 374 мОсм/л до <326 мОсм/л, мали найбільше зниження ОШКФ. Пацієнти, які щодня випивали найменшу або найбільшу кількість води (<0,5 або >2,0 л/добу відповідно), мали найбільшу ймовірність зниження функції нирок (коефіцієнт ризиків 1,92 та 2,43 відповідно) порівняно з тими, хто споживав помірну кількість води (1,0-1,5 л/добу).

Результати свідчать про те, що ми не повинні сильно зосереджуватися на кількості випитої води. Найкращим варіантом є помірне споживання води (1,0-1,5 л/добу), але пиття надмірної кількості води не забезпечить жодного захисту.

Два вищезгаданих дослідження поставили під сумнів переконання про можливість очищення нирок надмірною кількістю води. Помірне споживання води — це єдине, що лікарі можуть рекомендувати на основі наявних результатів.

Також ми писали, що дієтологи розповідають, як дієта може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.