Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники

Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники

Яєчна шкаралупа пориста і може тріснути при варінні, шкідливі хімічні сполуки з легкістю проникнуть усередину.

9 хв на прочитання03 Травня 2024, 15:47
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Чому для фарбування яєць варто вибирати лише натуральні та безпечні для здоров'я матеріали? Річ у тім, що яєчна шкаралупа пориста і може тріснути при варінні, шкідливі хімічні сполуки з легкістю проникнуть усередину. Проте великодні крашанки можна зробити і лише за допомогою самих натуральних барвників, розповідають «Здорові люди».

Що треба знати про фарбування яєць

✔ Яйця діставайте із холодильника за кілька годин до варіння.

✔ Перед фарбуванням необхідно ретельно промити їх із милом.

✔ При варінні яйця можуть тріскатися — щоб запобігти цьому, воду можна підсолити.

✔ Яйця слід доводити до кипіння повільно і варити при мінімальному кипінні.

✔ Найбільш яскраві кольори вийдуть при фарбуванні яєць із білою шкаралупою.

✔ Колір залежить від товщини шкаралупи, тривалості перебування яєць у фарбувальній рідині та якості її інгредієнтів.

✔ Оцет додається до складу барвника для того, щоб колір вийшов більш насиченим.

✔ Після фарбування та висихання яйця можна протерти м'якою ганчірочкою з олією для додаткового блиску.

✔ Натуральна фарба легко ушкоджується, тому з готовими крашанками треба поводитись акуратно.

✔ Одягайте рукавички, щоб запобігти фарбуванню рук, використовуйте посуд, мало сприйнятливий до фарбування — наприклад, скло або нержавіючу сталь.

Фарбування яєць чаєм каркаде

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Яйця в каркаде виходять абсолютно різного відтінку: від бузкового до темно-синього чи бордового. Багато в чому залежить від виду каркаде.

Інгредієнти:

яйця — 10 шт.;

каркаде — 70 г.

Приготування.

У каструльку викласти каркаде та яйця, залити водою таким чином, щоб яйця були повністю закриті.

Довести до кипіння та варити на невеликому вогні близько 10 хвилин.

Потім вимкнути і залишити остигати. Тримати в рідині яйця можна будь-який час — що довше, то насиченішим буде колір.

Потім яйця акуратно дістати ложкою і викласти на паперовий рушник для висихання.

Фарбування яєць натуральною кавою

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Забарвлені кавою яйця матимуть однорідний коричневий колір.

Інгредієнти:

яйця — 4 шт.;

мелена кава — 4 ст. л.

Приготування.

Натуральну мелену каву висипати в каструльку і залити водою. Довести до кипіння і варити на невеликому вогні 10 хвилин, після чого прибрати остигати.

Процідити рідину та залити яйця. Знову поставити на вогонь та довести до кипіння. Варити 10 хв.

Акуратно дістати та викласти на паперовий рушник для висихання.

Фарбування яєць цибулинням

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Фарбувати можна як білі, так і кольорові яйця, однак у першому випадку візерунок вийде яскравішим. Окрім того, якщо використовувати лушпиння від червоної цибулі, колір вийде більш насичений і бордовий.

Інгредієнти:

яйця — 5 шт.;

цибулиння — 2 жмені.

Приготування.

У каструльку покласти лушпиння і залити холодною водою. Злегка обтиснути, щоб лушпиння намокло.

Покласти в неї яйця таким чином, аби вони були закриті з усіх боків і не торкалися одне одного.

Варити 10 хвилин, а потім прибрати убік до остигання. Потім дістати та викласти на серветку для висихання.

Фарбування яєць буряком

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Яйця при фарбуванні буряком виходять червоного або бордового кольору.

Інгредієнти:

білі яйця — 6 шт.;

буряки середнього розміру — 3 шт.;

оцет 9 % — 2 ст. л.

Приготування.

Яйця відварити круто.

Буряк промити і натерти на тертці (знімати шкірку не треба). Малюнок, який залишить буряк, залежатиме від величини ґратів: що дрібніша тертка, то одноріднішим буде візерунок і швидше фарбування.

У натертий буряк влити оцет і розмішати.

Відварені яйця вкрити тонким шаром тертих буряків і щільно замотати харчовою плівкою або звичайним целофановим пакетом.

Прибрати загорнуті яйця в холодильник щонайменше на 10-12 годин. Що довше яйця будуть загорнутими, то більш насиченим вийде колір.

Потім розгорнути й акуратно видалити буряк. Перекласти яйця на паперові рушники та залишити висихати.

Фарбування яєць цибулинням і шипшиною

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Білі яйця після фарбування отримають пісочний відтінок, а темні матимуть насичений коричневий колір. Для фарбування також знадобиться аркуш білого паперу.

Інгредієнти:

білі яйця — 5 шт.;

шипшина — 40 г;

цибулиння — жменя;

сіль — 1 ч. л.

Приготування.

Дрібно нарізати лушпиння цибулі й аркуш паперу — що тонше, то красивішими вийдуть візерунки. Скласти все в миску. Змочити яйця водою й обваляти кожне у суміші цибулі та паперу.

Обмотати яйця марлею чи бинтом, закріпити зверху ниткою.

Викласти яйця в каструльку, додати води, щоб яйця були вкриті повністю, покласти шипшину і варити близько 10 хвилин.

Зняти з вогню та залишити яйця у воді до повного остигання. Коли вони охолонуть до кімнатної температури, обережно розгорнути.

Фарбування яєць капустою та куркумою

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Цей метод фарбування підходить тільки для яєць із білою шкаралупою, тому що яйця з коричневою шкаралупою вже мають пігмент, який не піддається такому змішанню кольорів.

Інгредієнти:

яйця — 4 шт.;

червонокачанна капуста — 200 г;

оцет 9 % — 2 ст. л.;

мелена куркума — 2 ч. л.;

вода — 1 л.

Приготування.

Яйця відварити.

Змішати в каструлі воду та куркуму, довести до кипіння. Тримати під кришкою на маленькому вогні близько 5 хвилин.

Відвар охолодити та процідити. Влити оцет.

Яйця залити відваром куркуми — вони мають бути повністю вкриті рідиною — і залишити на 3 години.

Куркума забарвлює яйце у жовтий колір — через півгодини яйця стане жовтого кольору. Що довше вони пролежать, то активнішим буде колір.

Поки яйця забарвлюються куркумою, можна приготувати відвар із капусти.

Для цього нарізати капусту невеликими шматочками, викласти в каструлю та залити водою. Довести до кипіння, накрити кришкою і тримати на маленькому вогні 15 хвилин (бульйон повинен стати майже чорним). Процідити відвар через сито, охолодити та додати ложку оцту.

Яйця дістати з відвару куркуми і помістити у відвар капусти. Приблизно через 10 хвилин вони набудуть зеленого кольору лісового моху. Тримати яйця у відварі до бажаної яскравості.

Потім дістати та розкласти на паперовому рушнику обсихати. У міру висихання відтінок зеленого може стати більш вираженим.

Фарбування яєць ягодами чорної смородини

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Яйця, забарвлені у смородині, вийдуть синьо-фіолетового кольору.

Інгредієнти:

яйця — 6 шт.;

чорна смородина (можна взяти заморожену) — 300 г;

оцет 9 % — 3 ст. л.

Приготування.

Смородину розморозити, перекласти в каструлю, залити водою й оцтом. Туди ж покласти яйця, щоб вони були повністю вкриті водою, але не торкалися одне одного.

Довести до кипіння та варити 10 хвилин. Вогонь вимкнути і залишити яйця у барвнику, щоб вони охолонули.

Охолоджені яйця дуже акуратно викласти на паперовий рушник для висихання. При сушінні їх слід перевернути щонайменше один раз, аби яйця поступово сохли.

З висиханням колір має стати яскравішим.

Фарбування яєць куркумою

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Від куркуми яйця отримають насичений жовтий колір — для фарбування краще використовувати яйця з білою шкаралупою.

Інгредієнти:

яйця — 6 шт.;

оцет 9 % — 2 ст. л.;

куркума — 2 ч. л.

Приготування.

Яйця відварити круто. Потім вийняти з води й остудити.

Налити в миску гарячу воду, додати куркуму, оцет і перемішати. Викласти в рідину яйця, щоб вони були повністю вкриті рідиною.

Залишити мінімум на 10 годин, краще на ніч.

Фарбування яєць чорницями

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Чорниця надає яйцям різні відтінки — від фіолетових і бордово-синіх до чорних. Найяскравіший колір можна отримати, пофарбувавши яйця з білою шкаралупою.

Інгредієнти:

білі яйця — 5 шт.;

морожена чорниця — 100 г;

оцет 9 % — 1 ч. л.

Приготування.

Яйця відварити круто.

Чорницю розморозити і залити водою. Розім'яти товкачем або блендером.

Перелити в каструлю та довести до кипіння. Відварювати на середньому вогні близько 5 хвилин. Процідити відвар через сито й охолодити (можна рідину не проціджувати — тоді частинки ягід залишать на яйцях візерунок).

Додати у відвар оцет і покласти в рідину варені яйця в один шар, аби вони були повністю вкриті. Краще, щоб яйця не торкалися одне одного та стінок ємності.

Вже за півгодини яйця набудуть легкого синього кольору. Якщо залишити на довший час, колір вийде більш насиченим. Яйця, які перебували у чорничній рідині ніч, стануть темно-синіми, майже чорними.

Готові яйця викласти на паперовий рушник для висихання. Потім можна їх відполірувати шматочком тканини чи паперовим рушником, змоченим у невеликій кількості олії.

Фарбування яєць червоною капустою

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Для фарбування краще використовувати яйця з білою шкаралупою — вони отримають синій або зеленувато-синій колір. Коричневі яйця, пофарбовані в капусті, матимуть темний колір, ближче до чорного.

Інгредієнти:

яйця — 4 шт.;

червона капуста — 200 г;

оцет 9 % — 2 ст. л.

Приготування.

Капусту дрібно нашаткувати, скласти в каструльку, додати оцет і воду. Туди покласти яйця і довести до кипіння. Варити 10 хвилин, після чого вимкнути вогонь і тримати яйця в рідині, поки вони не набудуть потрібного кольору.

Після цього яйця дістати та розкласти на паперовому рушнику для сушіння. Після висихання можна нанести поверх шкаралупи трохи олії.

Фарбування яєць чорним чаєм

Великдень Крашанки Як пофарбувати яйця Натуральні барвники
Фото: «Здорові люди»

Яйця з білою шкаралупою вийдуть ніжнішого бежевого кольору, а з коричневою більш насиченого.

Інгредієнти:

яйця — 5 шт.;

чорний чай — 70 г.

Приготування.

Засипати чай у каструлю, залити водою. Викласти туди ж яйця (вода має їх повністю вкривати).

Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хвилин. Потім прибрати каструлю з вогню та тримати яйця у відварі, поки вони не набудуть бажаного відтінку.

Акуратно розкласти яйця на паперовій серветці та залишити обсихати.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.