Догори
Дати відгук

Як по підборах і підошвах свого взуття визначити проблеми зі здоров'ям

Будь-яке взуття, яке активно носять, матиме пошкодження.

3 хв на прочитання11 Лютого 2023, 20:07
Поділитись:

Підошва вашого взуття може багато розповісти про стан здоров'я. Потрібно лише взяти улюблену пару, яку носите практично кожен день, і уважно вивчити дефекти підошви, що з'явилися. Ті чи інші зміни вкажуть певний стан організму.

Стертий із зовнішньої частини підбор

Будь-яке взуття, яке активно носять, матиме пошкодження, зокрема невеликі зміни відбудуться з підбором, оскільки, щоб зберігати рівновагу, людина наголошує на п'ятах, при цьому повертає стопу трохи на зовнішню сторону. Проте якщо ви виявили сильний дефект, і дві сторони підбора мають абсолютно несумісний ступінь пошкоджень, необхідно відмовитися від взуття на високому підборі на користь низького, щоби знизити навантаження на ноги.

Стертий з внутрішньої частини підбор

Такий дефект говорить про те, що у людини є певні анатомічні особливості тазу та колін. Як правило, це ніяк не загрожує здоров'ю людини, але при цьому варто врахувати факт і знизити навантаження на ноги та кульшовий суглоб, перейшовши на взуття на низьких підборах. Таким чином ви зможете запобігти розвитку захворювань колінних суглобів. Цікаво, що далеко не завжди підбор стирається в цьому місці через анатомічну будову. Фахівці в галузі психології відзначають, що подібна деформація взуття часто спостерігається у сором'язливих і закомплексованих людей, які намагаються бути менш помітними, намагаються зігнутися, завдаючи шкоди поставі.

Ушкодження підошви в районі плюсни

Подібна проблема із взуттям найчастіше відбувається у дітей, оскільки дитина, у якої спостерігається напруга м'язів навіть у стані спокою, звикла ходити навшпиньках. Гіпертонус м'язів може турбувати і дорослих людей, особливо у тих, хто віддає перевагу взуттю на високих підборах. Якщо нічого не робити з цим станом, то в майбутньому на зовнішній стороні стопи, у місці, де починається великий палець, сформується тверда шишка, яка зробить проблематичним носінням практично будь-якого взуття і може викликати хворобливі відчуття.

Ушкодження підошви на п'яті

Такий дефект взуття зустрічається у клишоногих людей, оскільки при ходьбі для утримання балансу вони повертають мисок усередину, тому область у районі п'яти швидше зношується. З проблемою клишоногої ходи необхідно починати боротися з самого дитинства, але якщо ігнорувати стан, то людині доведеться прожити з нею все життя. Виправити ходу можна буде лише за допомогою носіння спеціальних устілок.

Стерта із зовнішнього боку підошва

Цей дефект взуття можуть виявити люди з великою вагою. Трохи повертаючи стопу на зовнішній бік під час ходьби, їм легше переміщатися. Проблема може бути вирішена лише за допомогою позбавлення зайвих кілограмів.

Стерта з внутрішньої сторони підошва

Сутулі люди ходять, повертаючи стопу трохи всередину. При виявленні подібної деформації підошви необхідно записатися на прийом до ортопеда, оскільки без виправлення постави у людини незабаром з'являться хвороби кульшового та колінних суглобів.

Також ми розповідали про сидячу роботу: флеболог радить, як урятувати ноги від варикозу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я