Догори
Дати відгук

Медик пояснив, як українцям пережити новорічне застілля та не потрапити до лікарні

Лікар порадив не переїдати жирне та калорійне

3 хв на прочитання28 Грудня 2020, 21:59
Поділитись:

Як слід наїстися за святковим столом любить чи не кожний другий українець, але це дуже небезпечно для внутрішніх органів та навіть може довести до отруєння. Про це попередив завідувач консультативно-інформаційного відділу “1583” Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Комашко. Медик порадив, як відгуляти Новий рік та зберегти здоров'я. Повідомляє одне з українських ЗМІ.

“Перша базова порада, яка має бути — не наїдатись. У нас прийнято, коли ввечері все готується, ніхто нічого не їсть, всі заклопотані. А потім всі сідають і поки добре не поїдять — не встають. Це дуже погана традиція, тому необхідно по можливості, коли уже починається застілля, їсти потроху, щоб за вечір не наїстись так, щоб на наступний день було погано”, - зазначив лікар.

З його слів, як правило, люди живуть у певному рівномірному режимі та темпі харчування, а от на свята дозволяють собі “розгулятись” за один вечір, ніч, або перші кілька днів року.

“Тобто, якщо ви хочете провести свято так, щоб здоров’я не сказало вам, що ви надто його турбуєте, бажано розподіляти навантаження — як харчове, так і алкогольне, рівномірно”, — радить лікар.

Так, каже він, їжу необхідно розрізняти також по типу. Зокрема, важку їжу необхідно приймати в обмеженій кількості.

“Якщо це важка їжа — гриби, картопля, м’ясні страви, жирні, які важко перетравлюються — вживати їх необхідно менше, з розрахунку, що ви ще вживаєте алкоголь, і різні додаткові закуски, салати тощо”, — сказав Комашко.

Бажано дотримуватись одного виду алкоголь напою весь вечір.

“Не варто змішувати різні сорти алкоголю, тому що це погано впливає на організм і матиме наслідки на наступний день. Один алкогольний напій. Під час застілля наступного дня ви можете змінити, але в один вечір — не змішуйте”, — говорить медик.

Лікар розповів і про те, як зрозуміти, що людина під час святкування отримала алкогольне отруєння.

“Отруєння передбачає, що людина може впасти в кому, коли її неможливо добудитись — вона у стані, коли не реагує на зовнішні чинники, вжила занадто велику дозу. У людини може виникнути блювання, нудота, запаморочення. В принципі блювання у такому випадку — це гарний показник, тому що організм позбувається всього „зайвого“, це полегшить стан. Якщо є препарати, ті самі сорбенти, зокрема активоване вугілля — можна використати, якщо людина перебрала, відчуває, що їй зовсім погано. Якщо вона у стані без свідомості та її неможливо розбудити, тоді людину треба везти у лікарню”, — розповів доктор.

Також фахівець, серед іншого, радить робити перерви в застіллі, не перебувати весь час за столом, можливо, організувати прогулянку, або якось по-іншому урізноманітнити відпочинок.

“Якщо на святкуванні є петарди або феєрверки, бажано, щоб людина, яка їх запалює, була підготовленою, як мінімум, потрібно прочитати інструкцію, виконувати рекомендації. І бажано, щоб ця людина не вживала алкоголь, якщо вона займається саме цим”, — додав Комашко.

Нагадаємо, лікарі назвали 5 продуктів, які зміцнюють імунітет взимку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання58 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора