Яйця можуть захищати мозок і знижувати рівень холестерину — дослідження
Упродовж десятиліть вважалися шкідливими.
Яйця, які впродовж десятиліть вважали шкідливими через високий уміст холестерину, тепер демонструють несподівані переваги для здоров’я. Нове дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nutrients, проведене науковцями з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, показало, що споживання 2–4 яєць на тиждень може бути пов’язане зі зниженням рівня холестерину в крові та збереженням когнітивних функцій мозку. Про це розповідає Science Alert.
Науковці проаналізували дані про здоров’я 890 чоловіків і жінок, зібрані в межах дослідження здорового старіння, що розпочалося у 1988 році. Дослідження оцінювало когнітивні функції серед людей середнього та старшого віку протягом чотирьох років.
Серед 531 жінки, які взяли участь у дослідженні, ті, хто їв більше яєць, демонстрували менший спад коротко- та довготривалої пам’яті. Для чоловіків аналогічного зв’язку виявлено не було, проте інше дослідження на основі тієї ж бази даних, але з іншої вибірки, показало, що чоловіки, які споживали більше яєць, мали вищі результати когнітивних тестів. Це вказує на те, що для повного розуміння впливу яєць необхідно провести додаткові дослідження.
«Попри високий уміст харчового холестерину, результати показують, що яйця не мають шкідливого впливу на здоров’я і можуть сприяти підтриманню когнітивних функцій із часом», — заявляють дослідники Донна Крітц-Сільверстін і Ріккі Беттенкурт.
У минулому людям радили уникати продуктів із високим умістом холестерину, таких як яйця, масло чи вершки, через страх підвищення ризику серцево-судинних захворювань. Однак сучасні дослідження свідчать, що основними «винуватцями» утворення бляшок у судинах є насичені жири, цукор і сіль, а не холестерин у продуктах.
Яйця низькокалорійні, багаті на білок і поживні речовини. Зокрема вони містять каротиноїди, які покращують когнітивну функцію, і холін, що є попередником важливого нейромедіатора. Це може пояснити, чому жінки, які їли більше яєць, показали кращі результати когнітивних тестів.
Крітц-Сільверстін і Беттенкурт припускають, що вміст у яйцях білків, амінокислот і холестерину може сприяти збереженню структури та функцій нейронів мозку. Попередні дослідження також показали, що вищий рівень холіну пов’язаний із кращими показниками когнітивних тестів.
Та попри обнадійливі результати науковці наголошують на потребі подальших досліджень, аби краще зрозуміти вплив яєць на здоров’я мозку й організму загалом. Однак це дослідження додає доказів того, що високий вміст холестерину в продуктах не завжди означає, що вони шкідливі для здоров’я.
Більше новин читайте на GreenPost.