Очищенню легенів від забруднюючих і потенційно токсичних часток, загальному оздоровленню цього органу сприяють природні засоби, в тому числі продукти. Про це розповіла лікар-дієтолог з Туреччини Ділар Деміркан Еркек.
За словами фахівця, наші легені щодня страждають від впливу шкідливих речовин. Безліч токсинів потрапляють у легені з зовнішнього середовища і багато з них залишаються в легеневій тканині. Це може стати причиною різних проблем з органом дихання, аж до розвитку раку або важких ускладнень при захворюванні ковідом.
Отож, турецький медик назвала п'ять продуктів, які особливо ефективно очищають і оздоровлюють легені:
Спеції (імбир, куркума). Їх споживання захищає орган від розвитку запалення, активізує виведення токсинів з дихальної системи.
Чебрець. Його ефірні масла ефективні при закладеності грудної клітини. Також він має антибактеріальну дію: таким чином, рослинний продукт корисний проти кашлю і інфекцій верхніх дихальних шляхів.
Чорна морква. Допомагає при кашлі (має відхаркувальний ефект). Завдяки дуже високому вмісту вітамінів, мінералів, антиоксидантів продукт є потужними натуральними «ліками» для зниження ризику раку легенів.
Виноградні кісточки. Лікар радить їсти виноград, пережовуючи кісточки. До їх складу входить речовина ресвератрол - один з найсильніших природних антиоксидантів. Він здатний боротися з руйнівною для клітин дією вільних радикалів, завдяки чому кісточки захищають від розвитку раку легенів.
Кероб. Продукт, добре відомий у курортних регіонах. Це висушені плоди ріжкового дерева, що нагадує какао. Багатий вітаміном C і антиоксидантами, кероб сприяє виведенню шкідливих речовин з організму, бореться із запальними процесами. У Туреччині він вживається для профілактики інфекційних, вірусних захворювань, і лікар підтверджує дієвість цього засобу.
Нагадаємо, стало відомо чи повністю відновлюються легені після коронавірусу.