Вживання червоного м'яса і онкологічні захворювання: який зв'язок — відповідає хірург-онколог
Чи варто уникати вживання обробленого м'яса?
«Я прочитав блог, в якому говориться, що дослідники Гарвардського університету виявили зв'язок між вживанням занадто великої кількості червоного м'яса і розвитком раком грудей. Тому виникає питання: скільки червоного м'яса можна їсти? » Пояснити такі ситуації та дати відповідь вирішив хірург-онколог Олександр Слюсаренко.
Медик стверджує, що немає ніяких доказів зв'язку між вживанням червоного м'яса і розвитком раку грудей. Однак вживання в їжу червоного і обробленого м'яса (тобто з додаванням консервантів) пов'язано з помірно підвищеним ризиком розвитку колоректального раку (раку прямої і товстої кишки).
Лікар зауважує, що незважаючи на деякі побоювання з приводу зв'язку м'яса з розвитком онкологічних захворювань, фахівці визнають, що нежирне червоне м'ясо є важливим джерелом заліза, цинку, вітаміну B12 і білка.
Тому рекомендує:
- є тільки помірна кількість червоного м'яса: 65-100 г приготованого червоного м'яса 3-4 рази в тиждень;
- уникати вживання обробленого м'яса (наприклад, салямі, сосиски, бекон, шинка), яке містять нітратні консерванти і велика кількість жиру, натрію (солі);
- максимально обмежити вживання підгоріле або обвуглене м'яса.
До слова, медики пояснили, чому навесні частішають головні болі, і як цього уникнути.