Догори
Дати відгук

Вже друга людина заразилася пташиним грипом після контакту з дійними коровами

Ймовірно, корови були інфіковані дикими птахами.

2 хв на прочитання24 Травня 2024, 07:32
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

У США ще одна людина отримала позитивний результат на пташиний грип після контакту з коровами. Це вже другий випадок інфікування людини у зв'язку з нинішнім спалахом захворювання серед молочних корів у кількох штатах, повідомили в середу в Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Заражена людина була працівником молочної ферми в американському штаті Мічиган, де вірус був виявлений у корів. Про це розповідає Die Zeit.

Перший випадок зараження через контакт із дійними коровами був зафіксований у квітні на молочній фермі в Техасі. Пацієнт у Техасі мав лише легкі симптоми і лікувався противірусними препаратами, які використовуються проти цього грипу.

За даними CDC, у випадку в Мічигані також спостерігалися лише легкі симптоми в очах, схожі на кон'юнктивіт, а мазок з очей дав позитивний результат тесту. Нова інфекція не змінює того факту, що ризик пташиного грипу для людини в США вважається низьким.

Вірус H5N1 вперше був виявлений у молочних корів у США наприкінці березня. На сьогоднішній день він виявлений у молочних стадах у дев'яти штатах. Однак науковці вважають, що спалах є більш поширеним, оскільки влада виявила частинки вірусу пташиного грипу H5N1 у близько 20 % зразків молока, що продається в роздрібній торгівлі. CDC заявив, що, враховуючи високу концентрацію вірусу в сирому молоці від інфікованих корів і ступінь поширення серед молочних корів, можуть з'явитися додаткові випадки захворювання людей.

За даними Міністерства сільського господарства США, корови, ймовірно, були інфіковані дикими птахами. Влада штату Колорадо зареєструвала випадок зараження людини пташиним грипом ще у 2022 році. На той час пацієнт раніше перебував у безпосередньому контакті з домашньою птицею і, ймовірно, заразився від неї.

Пташиний грип викликається вірусами грипу А — так само, як і грип у людей — але різними іншими підтипами. Найбільша хвиля пташиного грипу, яка коли-небудь була задокументована, зараз поширюється майже по всьому світу і зачіпає також Європу. Збудник вражає переважно птахів, але також був виявлений у багатьох ссавців, включаючи котів, ведмедів і тюленів. Зараження людей відбувається лише спорадично.

За даними CDC, симптоми варіюються від очних або респіраторних інфекцій до важких захворювань, таких як пневмонія, які можуть призвести до смерті. Медичні експерти попереджають про небезпеку адаптації вірусу до людини і передачі його від людини до людини.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
За матеріалами БЕБ компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
1 хв на прочитання2 години тому
Знищив плантацію редиски через занижені ціни
Польський фермер знищив плантацію редиски через занижені ціни
1 хв на прочитання4 години тому
Зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитання5 годин тому
Проблеми та потреби молочного сектору
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання7 годин тому
Зможете виростити будь-яку троянду з букета: найкращий спосіб укоренити квітку
1 хв на прочитання9 годин тому
Від Чорного моря до США: екстремальна погода загрожує світовому врожаю
2 хв на прочитання9 годин тому
Приготуйте «Наполеон» всього за 30 хвилин: потрібно лише 3 інгридієнти
1 хв на прочитання10 годин тому
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року
3 хв на прочитання11 годин тому