Догори
Дати відгук

Висипи, зморшки, лущення: як стрес впливає на шкіру

А також як мінімізувати його вплив.

2 хв на прочитання07 Жовтня 2022, 15:52
Поділитись:

Стрес давно став звичайним супутником життя сучасної людини. Та зараз українці переживають безпрецедентний рівень стресу — на звичні негаразди накладається страх за життя близьких та країну. Звісно, це не може не впливати на наше здоров’я — і на стан шкіри зокрема. Про це розповідає «Бережи себе».

Шкіра — це найбільший орган людини. Попри те, що багато хто з нас дивиться на шкіру суто з естетичного погляду, одна з найголовніших її функцій — захист.

Як стрес може впливати на цей орган і що з цим робити?

Як пояснює сертифікована дерматологиня Кейра Барр, мозок та шкіра людини тісно пов’язані й активно «комунікують» одне з одним.

«Коли ми переживаємо стрес через роботу, стосунки чи якісь поточні події, це означає, що шкіра одночасно є як причиною гормонів стресу, так і їх жертвою», — пояснює лікарка. Це робить шкіру вразливішою до інфекцій, запалень та подразнень.

«Як наш найбільший орган, шкіра часто віддзеркалює те, що відбувається в нашому організмі. Стрес підвищує ризики запалення, погіршує загоєння поранень. Залози продукують більше жиру в стані стресу, що може погіршити прояви акне. Стрес також може викликати загострення екземи чи псоріазу», — додає Барр.

Стрес впливає й на процеси старіння. Гормони стресу руйнують колаген та еластин у складі шкіри, через що ви можете побачити на обличчі більше зморшок.

Що з цим усім робити?

Ми не можемо прибрати стрес із нашого життя, тим паче зараз. Це його невіддільна частина. Але ми можемо зменшувати його вплив на нас, навчитися працювати зі стресом.

Американська академія дерматології радить шукати свої методи. Це може бути йога чи інший вид спорту, дихальні практики, медитація, психотерапія тощо. Якщо вас дуже непокоїть стан шкіри — наприклад, у вас погіршились прояви акне, псоріазу чи розацеї (хронічне захворювання шкіри, яке проявляється почервонінням) — вам слід поговорити з дерматологом, як допомогти саме вам. Адже реакція шкіри на стрес може бути дуже індивідуальною та різноманітною.

Також ми наводили топ найкращих вітамінів для шкіри.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора