Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Виробників нафти та газу зобов’яжуть перекривати витоки метану: уряд США оголосив на СОР 28 про нові стандарти

Виробників нафти та газу зобов’яжуть перекривати витоки метану: уряд США оголосив на СОР 28 про нові стандарти

Швидке скорочення викидів метану допоможе уникнути перевищення небезпечних переломних точок у зміні клімату.

4 хв на прочитання04 Грудня 2023, 01:24
Кліматична конференція ООН: метан спалюється на нафтопереробному заводі французької нафтової компанії Total у Донжі, на заході Франції. Фото: Жан-Себастьян Еврард/AFP/Getty Images Кліматична конференція ООН: метан спалюється на нафтопереробному заводі французької нафтової компанії Total у Донжі, на заході Франції. Фото: Жан-Себастьян Еврард/AFP/Getty Images
Поділитись:

У боротьбі з глобальним потеплінням США хочуть просуватися вперед у скороченні викидів шкідливого для клімату метану. Уряд США оголосив про нові стандарти на кліматичній конференції ООН у Дубаї на вихідних, які вимагатимуть від виробників нафти та газу перекривати витоки метану. Про це розповідає Die Zeit.

Метан виділяється, серед іншого, під час видобутку вугілля, нафти та природного газу, але також утворюється в шлунках корів і овець і на смітниках. Концентрація метану зростає швидше, ніж концентрація найважливішого парникового газу — CO₂. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, наразі воно більш ніж у 2,5 рази перевищує значення до промислової революції.

Як і вуглекислий газ, метан є парниковим газом, але має набагато сильніший ефект. Однак метан не залишається в атмосфері століттями, як CO₂, а лише кілька десятиліть. Швидке скорочення викидів метану є ще більш важливим для того, щоб уникнути перевищення небезпечних переломних точок у зміні клімату, поки нам не вдасться скоротити викиди CO₂.

Китай, Індія та Росія не беруть участі

Два роки тому на кліматичній конференції ЄС і США ініціювали міжнародну угоду Global Methane Pledge (GMP), до якої зараз приєдналися понад 150 країн. Разом вони викидають трохи більше половини техногенного метану. Проте відсутні Китай, Індія та Росія. На початку тижня в Дубаї відбудеться зустріч Methane Alliance, і очікуються нові ініціативи.

Країни-учасниці пакту щодо метану хочуть скоротити свої викиди принаймні на 30 % з 2020 по 2030 рік. Відповідно до ініціативи, якщо нічого не робити, вони зростуть у всьому світі до 13 %. Угода має потенціал зменшити глобальне потепління щонайменше на 0,2 ° до 2050 року. Але, на думку Білла Хейра, керівника організації Climate Analytics, недостатньо обмежити глобальне потепління 1,5 °С. Це вимагає глобального скорочення на 34 % до 2030 року.

Уряд Німеччини також попередив у неділю в Дубаї про особливо агресивні парникові гази. Якщо викиди вдасться швидко скоротити в усьому світі, буде досягнутий швидкий прогрес у боротьбі з глобальним потеплінням, заявив парламентський державний секретар Федерального міністерства клімату Штефан Венцель. Тепер за допомогою супутників можна точно визначити місця витоків на нафтових бурових установках або газових родовищах. Наприклад, Європейське космічне агентство Esa запустило програму пошуку великих витоків метану по всьому світу.

ЄС посилить правила для промисловості

Голова німецького Федерального агентства з навколишнього середовища Дірк Месснер заявив у Дубаї, що газ майже в 30 разів агресивніший за вуглекислий газ, якому десятиліттями приділяли найбільшу увагу. Він закликав до прийняття обов'язкових глобальних правил у боротьбі з метаном, особливо в нафтових і газових країнах. Це необхідно поєднувати з моніторингом.

Нещодавно Китай представив власний 14-сторінковий план скорочення викидів метану. Він не містить жодних конкретних цифр чи даних щодо загального скорочення та містить багато індивідуальних, переважно неконкретних специфікацій. Наприклад, слід більше використовувати метан, що витікає з вугільних шахт.

Парламент ЄС і країни також домовилися в середині листопада посилити правила для нафтової, газової та вугільної промисловості з чіткими графіками. Тут оператори нафтогазових заводів повинні регулярно шукати й усувати великі витоки метану. У багатьох місцях спалювання метану заборонено.

США та ЄС у спільному листі посилаються на багато нових міжнародних ініціатив і фінансування, в тому числі від приватних фондів. 50 країн перебувають у процесі розробки національного плану щодо метану.

«Зрештою, звичайно, має значення те, чи призведе GMP до фактичного скорочення викидів метану, яке не відбулося б без нього», — каже спеціаліст із питань клімату організації Germanwatch Теа Уліх. Досі бракувало даних для оцінки успіху.

За даними Європейського агентства з навколишнього середовища, ЄС уже скоротив свої викиди метану на 36 % між 1990 і 2020 роками. Це сталося насамперед у секторах енергетики та відходів. Ключовим фактором тут є розширення циркулярної економіки, наприклад, із розділенням сміття та використанням біогазу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Продукти харчування Підживлення для Кімнатних рослин
3 продукти харчування, які можуть стати чудовим підживленням для кімнатних рослин
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 27 квітня Всесвітній день ветеринара
27 квітня - Всесвітній день ветеринара
2 хв на прочитання5 годин тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання7 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання8 годин тому
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора