Догори
Дати відгук

Викиньте це: психолог розповідає, скільки і яких іграшок треба дитині

А також як їх зберігати.

4 хв на прочитання25 Грудня 2022, 22:52
Поділитись:

Часто вже до моменту народження малюка дитяча буває заповнена величезною кількістю іграшок — і корисних, і на виріст. Цьому є своє психологічне пояснення: дитинство нинішніх батьків (а це, в основному, покоління 70-90-х років XX століття) минуло в мріях про ляльки та конструктори. Багато радянських дітей були позбавлені якісних іграшок, а подарунки були тільки у свята і дуже бажаними.

Виросли наші хлопчики та дівчатка, і ось вони готуються стати (чи вже стали) мамами та татами — що з ними відбувається? На своїх дітей вони, швидше за все, обрушать лавину з дитячих іграшок! А чи так вони вже необхідні малюкові? Які іграшки потрібні дитині насправді? Про це розповідає психолог Лариса Суркова.

Радянський дефіцит іграшок був радше на краще.

Вкрай важливо, щоб у житті малюків не виникало ситуації тотального матеріального пересичення. Адже фантазія, мрія — одна із важливих складових життя як дітей, так і дорослих.

Де ж межа між «необхідно» та «достатньо»?

Правило 15 іграшок

Дитячій психіці буде комфортно, якщо дитину віком до 7 років оточуватиме 10-15 іграшок у постійному побуті. При цьому якщо вже зараз у вашої дитини більше іграшок (а це майже напевно так — з імовірністю 99 %), то частину з них краще прибрати. Просто сховати з очей дитини, а через місяць зробити заміну.

Так іграшки постійно змінюватимуть одна одну і не приїдатимуться дитині: малюк просто забуде про них і сприйматиме, як нові. Погодьтеся, це гарна економія сімейного бюджету.

Які іграшки потрібні дитині

Розвиваючі. Для дітей віком від двох років важливі іграшки, спрямовані на розвиток різних вищих психічних функцій. Увагу розвивають усілякі пірамідки та конструктори, пам'ять — мозаїки, сприйняття — рольові ігри. Але, крім цього, дуже важливою є велика моторика (конструктори, пазли).

Спортивні. Не слід забувати про м'ячі, скакалки і навіть гумочку.

Сонні. Чи був у вас улюблений ведмедик чи зайчик, із яким ви спали? Така іграшка називається «сонна», і вона обов'язково потрібна вашій дитині. Придбайте милу і приємну м'яку іграшку (хоча хлопчики іноді сплять із машинками) й обов'язково наділіть її чарівними властивостями для гарного сну.

Більше конструкторів, більше рольових іграшок

Вони добре розбурхують творчі процеси в голові дитини. При виборі іграшок для дітей віддавайте перевагу тим, які можна самому розфарбувати, придумати кілька варіантів застосування. У цьому сенсі конструктори (навіть ті, від яких втрачені вказівки) дуже вітаються. Так само як і ляльки з м'якими іграшками – з ними щодня можна грати у нові рольові ігри.

Не варто зберігати зламані іграшки

У дитячій зовсім не потрібні ведмедики з відірваними лапами, ляльки без голови чи машинки без коліс. Такі ушкодження не сприяють розвитку фантазії. Ви здивуєтеся: вони формують негативні спогади у дитини на довгі роки. У пам'яті в неї збережеться загальне відчуття «у мене було голодне й нещасливе дитинство, і нові нормальні іграшки мені ніхто не купував». Як наслідок — вона підсвідомо намагатиметься компенсувати «недогране» з вашими онуками.

Як зберігати дитячі іграшки

Коли ми дотримуємося правил 10-15 іграшок, важливо їх грамотно розмістити. Краще, якщо вони будуть зосереджені в дитячому куточку чи кімнаті. Тобто дитина знатиме, що іграшки мають своє місце, і воно — ось тут. Тоді ви зможете перейти до важливого педагогічного кроку: навчіть дитину самої прибирати свої іграшки на місце.

Зберігайте їх не в ящиках або контейнерах для іграшок, а на відкритих полицях, до яких дитина матиме доступ. Не треба прибирати іграшки нагору: малюк повинен мати можливість підійти й узяти те, що йому подобається. Це стосується не лише іграшок, а й книг.

Обов'язково забезпечте дитині майданчик для гри. Якщо вона, наприклад, збиратиме лего, то зручніше це робити за столом або на підлозі на світлій поверхні, де видно всі деталі, зокрема найдрібніші.

Також ми розповідали про раціон дитини взимку: що змінити, аби імунітет не «просів».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.