«Виглядає, пахне і смакує як ковбаса»: у Польщі створили ковбасу з картоплі

1 хв на прочитання21 Жовтня 2024, 22:29
Фото: Fakty.pl

Не зупинилися лише на смаку — також подбали про аспект здоров'я.

Дослідники з Університету наук про життя в Познані (Польща) розробили серію продуктів на основі картоплі, які можуть зробити революцію на ринку альтернативних продуктів харчування. Один із них — картопляна ковбаса, яка на смак нічим не відрізняється від м'ясної. Про це в інтерв'ю польському виданню Fakty.pl розповів Пшемислав Ковальчевський — науковець, який очолював розробку продукту.

Ідея полягала в тому, щоби створити кілька продуктів із картоплі, які були б смачними замінниками ковбас, бургерів та гіросів.

«Ми використовували нетипову сировину, в тому числі білок з цибулі-порею, який має відмінний амінокислотний профіль, хоча його важко переробляти»,пояснює пан Ковальчевський.

Команда зіткнулася з такими проблемами, як характерний запах і колір картоплі, що вимагало творчих рішень.

Науковці не зупинилися лише на смаку — вони також подбали про аспект здоров'я. Продукти містять ретельно підібрані пропорції жирних кислот, адаптовані до рекомендованого раціону в центральноєвропейському кліматі.

Споживчі тести підтвердили успіх проекту. Особливо виділяється одна ковбаса, яка, за словами д-ра Ковальчевського, «приємно пахне як ковбаса, виглядає як ковбаса, має гарний рожевий колір і навіть поводиться так само на шашликах».

Познанський університет природничих наук володіє патентними правами на ці інновації. Зараз ведуться переговори з потенційними діловими партнерами, які могли б вивести продукти на ринок. Деякі варіанти, що містять, наприклад, органічні паростки, багаті на залізо, все ще очікують схвалення Європейського агентства з безпеки харчових продуктів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: